Documentaţia pentru finanţarea spitalului regional din Cluj, trimisă la BEI

Documentaţia pentru finanţarea spitalului regional din Cluj, trimisă la BEI
Potrivit ministrului Sănătăţii, Florian Bodog, joi a fost trimisă o scrisoare Băncii Europene de Investiţii (BEI) în care se arată că toate problemele privind documentaţiile legate de construirea spitalelor regionale au fost rezolvate de Guvern. Primele trei spitale regionale vor fi construite în Cluj, Iaşi şi Craiova.

Declaraţia a fost făcută, vineri, la Arad, unde ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, participă la o conferinţă. Întrebat de jurnalişti despre construirea spitalelor regionale, ministrul a spus că primele unităţi de acest fel vor fi construite în Cluj, Iaşi şi Craiova, relatează news.ro.

"Este vorba de primele trei spitale. Ieri (joi - n.r.) am semnat scrisoarea către Banca Europeană de Investiţii prin care le-am comunicat că toate problemele legale, legate de măsurile dispuse de Curtea de Conturi, legate de documentaţie, au fost soluţionate şi le-am solicitat să demareze", a declarat ministrul.

Conform sursei citate, se lucrează deja la planurile pentru cele trei spitale care vor fi construite cu fonduri europene.

"Primele trei spitale regionale vor fi în Cluj, Iaşi şi Craiova pentru că avem deja terenurile şi suntem într-o fază foarte avansată cu hotărârile de guvern", a spus ministrul.

Ministerul Sănătăţii şi Banca Europeană de Investiţii (BEI) au semnat, în 5 decembrie, un Acord de servicii de consiliere, în valoare de 1,5 milioane de euro, având ca scop facilitarea pregătirii proiectelor în vederea construirii a trei spitale regionale la Iaşi, Cluj-Napoca şi Craiova, fostul ministru al Sănătăţii, Vlad Voiculescu, declarând că documentul este esenţial pentru demararea licitaţiilor pentru construcţia celor trei spitale regionale care vor costa aproximativ 200 de milioane de euro fiecare.

Când încep lucrările la spitalul regional de la Cluj

Fostul premierul Dacian Cioloş a anunţat, în decembrie 2016, că lucrările la spitalele regionale din Cluj, Iaşi şi Craiova vor începe din a doua jumătate a anului 2017.

Ministerul Sănătății a primit de la Consiliul Judeţean (CJ) Cluj, în 26 noiembrie 2016, terenul de 14 hectare din Floreşti pe care va fi construit, cu fonduri europene, Spitalul Regional de Urgenţă din Cluj. Terenul a fost primit de către CJ Cluj încă din 2009 printr-o hotărâre de Guvern.

Proiectul de construire a unui Spital Regional de Urgenţă a fost lansat în mandatul de preşedinte al Consiliului Judeţean Cluj al liberalului Marius Nicoară, începând din 2004, fiind vorba de o unitate care să deservească judeţele din Regiunea Nord-Vest.

CJ Cluj a identificat atunci un teren pentru acest spital în zona Câmpeneşti, aparţinând comunei Apahida, situată în estul municipiului Cluj-Napoca, dar proiectul nu a fost prins la finanţare din partea Guvernului.

După 2008, când s-a schimbat conducerea CJ Cluj, noul preşedinte al instituţiei Alin Tişe (PDL) a schimbat şi amplasamentul spitalului, în comuna Floreşti, situată în vestul municipiului Cluj-Napoca, dar lipsa finanţării guvernamentale a împiedicat şi de această dată începerea construirii Spitalului Regional de Urgenţă.

Potrivit proiectului, viitorul Spital Regional de Urgenţă Cluj urma să aibă 800 de paturi, 37 de secţii medicale şi să dispună de un heliport.

Comisia Europeană va aloca 150 milioane de euro pentru construirea celor trei spitale regionale.

 

Comenteaza