Eurodeputatul clujean Rareş Niculescu, raportor în dosarul Parlamentului European privind rezistenţa la antibiotice

Eurodeputatul clujean Rareş Niculescu, raportor în dosarul Parlamentului European privind rezistenţa la antibiotice
Eurodeputatul clujean Rareș Niculescu a fost desemnat raportor al Grupului PPE din Parlamentul European pentru dosarul privind rezistenţa la antibiotice.

Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), antibioticele ar putea deveni complet inutile în tratamente, din cauza utilizării greșite și excesive a acestora. În agricultură, utilizarea în cantități mari a antibioticelor, în creșterea animalelor, reprezintă de asemenea o cauză a dezvoltării rezistenței la acest tip de medicamente. "Având în vedere gravitatea situației, OMS consideră că am putea vorbi deja despre o perioadă "post-antibiotice"". arată Niculescu.

În fiecare an, bacteriile rezistente la antibiotice provoacă decesul a aproximativ 25.000 de oameni, susţine acesta. "Pe lângă prevenirea pierderilor de vieți omenești, rezistența anti-microbiană determină costuri de sănătate suplimentare şi pierderi de productivitate de cel puţin 1,5 miliarde de euro", adaugă el.

În zootehnie, utilizarea de substanţe antibiotice pentru stimularea creşterii a fost interzisă în 2006. "Cu toate acestea, rezistența mai mare la antimicrobienele frecvent utilizate în medicina veterinară determină pierderi de producţie, creşterea costurilor şi a riscurilor profesionale pentru agricultori", spune Niculescu.

Raportul privind "Planul de acțiune pentru combaterea amenințărilor în creștere legate de rezistența la antibiotice" va fi supus aprobării Parlamentului în toamna acestui an.

Comenteaza