Europarlamentar de Cluj, fost student UBB, în scandalul locurilor bugetate: Se impune o reacție fermă. Comisia Europeană nu poate rămâne pasivă

Europarlamentar de Cluj, fost student UBB, în scandalul locurilor bugetate: Se impune o reacție fermă. Comisia Europeană nu poate rămâne pasivă
| Foto: Arhiva

Europarlamentarul clujean, Daniel Buda, a declarat că a adresat o scrisoare Comisiei Europeane cu privire la decizia Ministrului Educației de a reduce locurile bugetate în rândul celor mai performante universități din România.

"Comisia Europeană nu poate rămâne pasivă față de răpirea dreptului posibilității de școlarizare pentru o serie de cetățeni ai unui stat membru al Uniunii Europene!", scrie europarlamentarul Daniel Buda pe pagina sa de Facebook.

"Am adresat Comisarului European pentru Educație, Cultură, Tineret și Sport, domnului Tibor Navracsics, o scrisoare referitoare la decizia Ministrului Educației din România, domnului Valentin Popa, de a reduce locurile bugetate în rândul celor mai performante universități".

Europarlamentarul spune că se impune o reacție fermă și imediată din partea Comisiei Europene în această problemă.

"Ministrul Educației din România, domnul Valentin Popa, uzând de prerogativele sale, a procedat la reducerea semnficativă a locurilor bugetate pentru universități precum: Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, Universitatea București, SNSPA, Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași, Universitatea de Vest din Timișoara. Aceste instituții de învățământ superior sunt printre puținele universități clasate în topurile internaționale, datorită eforturilor lor constante de asigurare a unei educații de calitate pentru studenții români și cei internaționali".

Buda aminteşte că, în paralel cu aceste tăieri bugetare la universitățile de tradiție, ministrul Educației a menținut sau chiar a crescut numărul locurilor bugetate pentru universități mai puţin prestigioase, decizie care nu a rămas fără efecte în mediul academic.

"Mediul academic a avut reacții ferme de respingere față de această decizie, apreciind că o astfel de abordare reprezintă chiar un atentat la siguranța națională cu efecte negative pe termen mediu și lung asupra societății.
În contextul în care, atât la nivelul Comisiei Europene, cât și al Consiliului European, se discută din ce în ce mai accentuat de un nou cadru al competențelor cheie pentru educație și formare de-a lungul vieții, competențe transversale care vin tocmai dinspre științele sociale sau cele umaniste, în România au de suferit, din cauza decizie recent luate, tocmai aceste domenii științifice extrem de importante pentru formarea viitorilor cetățeni europeni".

Europarlamentarul declară că a solicitat Comisarului European pentru Educație, Cultură, Tineret și Sport, Tibor Navracsics, să procedeze de îndată la evaluarea deciziei Ministrului Educației din România și "să intervină în limitele competențelor pentru rezolvarea acestei probleme".

Comenteaza