Europarlamentarul clujean Daniel Buda a sesizat Comisia Europeană. De data asta, în cazul brânzeturilor periculoase pentru sănătate

Europarlamentarul clujean Daniel Buda a sesizat Comisia Europeană. De data asta, în cazul brânzeturilor periculoase pentru sănătate
Europarlamentarul clujean Daniel Buda a sesizat Comisia Europeană referitor la brânzeturile cu conținut ridicat de aditivi care prezintă un pericol pentru sănătatea umană.

Asociația Pro Consumatori (APC) a achiziționat din marile structuri comerciale (hipermarketuri/ supermarketuri) 34 tipuri de brânzeturi, în vederea realizării unui studiu prin care să atragă atenția în ceea ce privește denaturarea unor sortimente de brânzeturi cu impact asupra bugetului și sănătății consumatorilor.

Potrivit APC, analizele realizate de experții asociaţiei au condus la descoperirea mai multor substanțe în unele sortimente de brânzeturi, printre care folosirea natamicinei (E 235) în unele sortimente de brânză maturată cu pastă semitare, acest aditiv alimentar este folosit ca și conservant artificial cu acțiune antibiotică, antifungică, fiind suspect de favorizarea dezvoltării unor agenți microbieni patogeni, poate provoca greață, vomă, anorexie, diaree și iritarea pielii; folosirea nitratului de sodiu în unele sortimente de brânzeturi semitari. Unele studii au arătat că există riscuri cancerigene asociate cu acest aditiv alimentar.

Această situaţie a ajuns şi în vizorul executivului Uniunii Europene. Daniel Buda, membru în Comisia de Agricultură a Parlamentului European, a solicitat Comisiei Europene un control mai strict al calităţii brânzeturilor, astfel încât consumatorii să fie protejați, scrie paginaeuropeană.ro.

În urmă cu câteva zile, europarlamentarul Daniel Buda a mai avut o iniţiativă asemănătoare. „Atenție la consumul de roșii din import! Acestea pot fi tratate chimic! În piețele autohtone se regăsesc din ce în ce mai mult fructe și legume aduse din import, care conțin o cantitate semnificativă de pesticide", a scris Daniel Buda, pe Facebook.

El a anunţat că a adus cazul şi în atenţia Comisiei Europene, prin solicitarea de a-i transmite care sunt instrumentele pe care executivul Uniunii Europene le are la îndemână pentru a asigura respectarea standardelor de calitate a legumelor și fructelor importate. Vezi aici detalii.

Comenteaza