Iartă-i, domnule procuror, că nu ştiu ce semnează!

Iartă-i, domnule procuror, că nu ştiu ce semnează!
„Tata baronilor”, cum e supranumit Liviu Dragnea, vrea să scape primarii şi preşedinţii de consilii judeţene de orice răspundere juridică pentru actele pe care le semnează.

Ministrul Administraţiei, Liviu Dragnea, vrea să legifereze dreptul de a semna „ca primarul". El vrea să exonereze de orice răspundere juridică liderii administraţiilor locale. Pentru orice act semnat de primari sau preşedinţi de consilii judeţene, răspunderea juridică ar urma să fie pasată reprezentanţilor aparatului de specialitate din subordine care contrasemenează documentele respective.

„Dacă un primar semnează autorizaţii de construcţii, în stânga pe autorizaţie semnează secretarul primăriei, în dreapta semnează arhitectul şef. Un primar nu este obligat nici de Constituţie, nici de legislaţie să fie arhitect şi jurist, şi inginer constructor, să aibă nu ştiu ce specializări, el poate să fie şi cu liceul. Dacă poporul are încredere în el, este votat. Dacă secretarul semnează în stânga, asta îi spune primarului că din punctul de vedere al respectării legii toată documentaţia care stă la baza emiterii autorizaţiei de construcţie este în regulă. Dacă arhitectul semnează în dreapta, acea semnătură îi spune primarului că toate prevederile legale din domeniul disciplinei în construcţii, urbanismului sunt în regulă şi toate condiţiile au fost îndeplinite. Atunci primarul are decizia de oportunitate şi poate semna acea autorizaţie având legitimitatea dată de comunitate că da, acea construcţie se poate realiza. Dacă ulterior, din diferite motive, apare o cercetare sau o reclamaţie că acea autorizaţie a fost emisă într-un fel sau altul sau nelegal, în opinia mea, primarul nu trebuie să răspundă. El nu trebuie să aibă capacitatea, expertiza necesară pentru a verifica dacă toate documentele sunt legale. Este un subiect foarte important şi plecând de la subiectul competenţelor în construcţii se poate extinde. Am discutat mult cu reprezentanţii autorităţilor locale şi reclamă de ani de zile acest lucru. Dacă funcţionarii publici care vin la serviciu şi au dat concurs pe anumite domenii de specialitate trebuie să îşi asume şi răspunderea. Dacă toate structurile din primărie îi spun că este în regulă, atunci de ce trebuie să răspundă primarul?", a afirmat vicepremierul Dragnea într-un interviu acordat gandul.info.

Părerile liderilor administraţiei locale sunt împărţite. Preşedintelui consiliului judeţean, liberalul Horea Uioreanu, i-ar surâde eliberarea de orice răspundere juridică pentru actele semnate în exerciţiul funcţiunii. „Păi adevărul e cam acolo, dacă aparatul de specialitate îşi dă ok-ul, face referat şi aprobă, trebuie să-şi asume şi răspunderea. E altceva dacă eu semnez fără avizul lor sau în ciuda unui referat negativ din partea specialiştilor, atunci răspund eu", a spus Uioreanu.

În schimb, primarul PDL de Turda, Tudor Ştefănie, nu acceptă derobarea de răspundere. „Nu pot accepta o asemenea variantă. Fiecare răspunde în limitele de competenţă stabilite prin lege. Dacă primarul are competenţa să semneze, atunci trebuie să răspundă, pentru că, fără semnătura lui, actul n-are nici o valoare. Şi cei din aparatul de specialitate şi secretarul, pe parte de legalitate şi arhitectul-şef, pe parte de legalitate în construcţii, fiecare răspunde profesional şi juridic pentru sectorul lui de activitate. Nu spune nimeni că tu, ca primar, trebuie să te pricepi la toate, dar, odată ce ai semnat, nu poţi spune că n-ai nici o responsabilitate, că ai semnat «ca primarul». Nu te obligă nimeni să candidezi pentru o funcţie de primar, dar, odată ce ai cadidat, îţi asumi şi drepturile, dar şi responsabilităţile presupuse de o asemenea funcţie, altfel nu mai facem alegeri şi îi numim direct în funcţii şi pe primari şi pe preşedinţii de consilii judeţene", a declarat Ştefănie.

Fost secretar al Primăriei Cluj-Napoca sub doi primari (Gheorghe Funar şi Emil Boc) şi fost subprefect, vicepreşedintele Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici, social-democratul Mircea Jorj, nu este de acord cu colegul său de partid şi spune că o asemenea modificare legislativă n-ar avea nici o şansă în faţa Curţii Constituţionale. „O astfel de reglementare nu cred că are şanse, pentru că, dacă studiem dreptul administrativ comparat în toate ţările membre ale Uniunii Europene, vedem că peste tot primarul are răspunderea sa. În cadrul actelor administrative emise în primărie, conform Legii 50, primarul este emitentul. Primarul este emitentul autorizaţiilor de construcţie, nu primăria, nu consiliul local. Primarul e executivul, el pune în aplicare hotărârile de consiliu local şi legile ţării. Dacă transferăm decizia la nivelul funcţionarilor publici, modificăm radical dreptul administrativ. Primarul emite dispoziţii de primar. Semnează şi funcţionarii publici, dar primarul îşi asumă răspunderea. Dacă va fi atacată şi sigur va fi atacată, o asemenea moduificare legislativă nu va trece de Curtea Constituţională. Dacă vrem primari decorativi, ok, dar nu se potriveşte momentului istoric pe care îş traversăm. Într-adevăr, de multe ori primarii sunt chemaţi abuziv să dea explicaţii la Curtea de Conturi, dar nimeni nu e obligat să fie primar, dacă vrea să fie primar, să-şi asume şi asta. Nu poţi lua prerogativele executive de decizie de la primar şi să le dai funcţionarului public. Funcţionarul public e reprezentantul puterii executive, dar primarul e şeful instituţiei, din care nu poate ieşi nici un document fără semnătura lui", a explicat Jorj.

Noul proiect al lui Dragnea este desfiinţat şi de specialişti. O asemenea măsură este calificată ca fiind „cu mult deasupra normalului" de fosta şefă a catedrei de drept administrativ a Facultăţii de Drept din cadrul Universităţii „Babeş - Bolyai", Rodica Narcisa Petrescu. „Această chestiune s-a lămurit atunci când Curtea Constituţională s-a pronunţat pe un articol din Codul Penal care încerca ceva similar. Nu-şi pot permite să facă aşa ceva cu Legea aministraţiei publice locale. Primarul trebuie să răspundă chiar dacă nu e funcţionar public ci demnitar. E o propunere foarte proastă şi nelalocul ei, nu-i văd rostul. Asemenea lucruri, cu mult deasupra normalului, numai rău pot face. Sper să rămână doar o propunere", a comentat Petrescu.

 

Comenteaza