Iohannis, referitor la Toader: Aşa nu se legiferează. De la a corecta până la a ciopârţi e cale lungă

Iohannis, referitor la Toader: Aşa nu se legiferează. De la a corecta până la a ciopârţi e cale lungă
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat joi că ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a mers cu pachetul de legi ale Justiţiei în Parlament, fără a avea drept de a legifera, demonstrând că se poate şi mai netransparent decât până acum.

Întrebat ce poziţie are în legătură cu modificările la legile Justiţiei, preşedintele Klaus Iohannis a declarat că ministrul Justiţiei a reuşit să demonstreze "că se poate şi mai netransprarent şi mai neclar, şi mai incert decât până acuma. Niciodată n-am avut, până acum, o astfel de procedură viciată de legiferare. Un pachet de legi asumat de ministru, cerut avize, toate ngative, nu se lasă ministrul, se duce fără să aibă drept de iniţiativă în Parlament, îşi dă fizic proiectele din mână. Parlamantari din coaliţie iau aceste proiecte şi le prezintă că şi cum le-ar fi creat acasă şi acum avem iniţiativa parlamentară. Aşa nu se legiferează"

Iohannis recunoaşte însă că pachetul de legi în Justiţie conţine şi măsuri bune.

"Dacă ne uităm la conţinut, cu siguranţă unele prevederi din aceste modificări ale legilor sunt bune, oportune şi necesare, mă gândesc aici la puneri de acord cu decizii ale CCR, puneri de acord cu directive europene. (...) Însă de la a corecta legislaţia, ceea ce în esenţă ar fi fost un lucru bun, până la a o ciopârţi, ceea ce se întâmplă acum, este cale lungă şi nu ar trebui să o parcurgem", a spus preşedintele.

Şeful statului a declarat că în opinia sa nu e nevoie de prag la abuzul în serviciu. "Aud tot felul de teorii în spaţiul public şi nu pot să nu spun că mă tem de ciopârţitul legislatiei în vigoare. Mă gândesc la mult-vehiculatul prag. Nu cred că trebuie să existe prag valoric pentru a defini abuzul în serviciu. E nevoie de o discuţie aprofundată cu bună-credinţă, ori chiar această bună-credinţă e greu de văzut în toată dezbaterea".

 

Comenteaza