Mai puţini primari PSD = mai puţin parlamentari PSD. Ce partid a descoperit ecuaţia alegerilor din 2020

Mai puţini primari PSD = mai puţin parlamentari PSD. Ce partid a descoperit ecuaţia alegerilor din 2020

"Dacă astăzi avem un număr foarte consistent de primari PSD, acei primari trimit în Parlamentul României parlamentari tot de la PSD".

Președintele PMP, Eugen Tomac, a declarat joi, într-o conferință de presă susținută la Cluj, că revenirea la alegerea primarilor în 2 tururi de scrutin este un pas sigur spre reforma administrației: "Considerăm că este vital pentru reforma administrației să revenim la acest mecanism și vom continua, până la 1 octombrie, să strângem semnături, să le cerem românilor sprijin pentru acest demers politic extrem de important", a transmis Tomac.

Vicepreședintele PMP, deputatul Adrian Todoran, susține, printr-un discurs mai aprins, că revenirea la 2 tururi de alegeri este modul în care PSD va pierde din aleşi, iar alte partide vor avea șansa de a își asuma o poziție de putere pe scena politică: "Dacă astăzi avem un număr foarte consistent de primari PSD, acei primari trimit în Parlamentul României parlamentari, tot de la PSD. Este normal că trebuie să începem de jos, prin a schimba această lege, iar dacă o comunitate consideră că un primar este foarte bun de la PSD, să îl voteze. Prin alegerea primarului din 2 tururi se va schimba scena politică a primarilor în fiecare localitate și atunci nu vor ajunge în parlament atât de mulți politicieni ai PSD. Acesta este modul în care putem scăpa de PSD; semnând și schimbând această lege", a precizat Todoran.

Întrebat de ce fostul președinte PMP, Traian Băsescu, a promulgat legea alegerii primarilor într-un singur tur, Eugen Tomac a evitat un răspuns concret și a descris decizia lui Băsescu drept o "eroare legislativă": "Președintele României nu poate avea inițiative legislative. În viața politică românească s-au produs multe erori, inclusiv erori legislative. Noi considerăm această lege, prin care primarii sunt aleși într-un singur tur, o eroare care afectează profund administrația publică locală și considerăm că este absolut necesar să revenim la alegerea primarului în 2 tururi. Avem peste 1500 de primari în această țară care n-au accesat nici un program european, sunt comunități izolate în care primarii consideră că prin ajutoare sociale pot confisca o primărie. Avem nevoie de competiție reală, iar cei mai buni să câștige alegerile. În 2 tururi", a adăugat Vicepreședintele PMP, deputatul Adrian Todoran.

Traian Băsescu a promulgat legea alegerii primarilor într-un tur de scrutin

Preşedintele Traian Băsescu a promulgat, la data de 22 iunie 2011, Legea privind alegerea primarilor într-un tur de scrutin, deşi a declarat la acea vreme că are "unele semne de întrebare", dar că toate partidele, inclusiv fosta Uniune Social-Liberală (compusă din Partidul Național Liberal și Partidul Conservator, împreună cu Partidul Social Democrat), au cerut promulgarea acestei legi.

"Astăzi am promulgat şi legea printr-un singur tur al alegerii primarilor. Pot să vă spun că am avut nişte semne de întrebare", declara Traian Băsescu la acea vreme. El a mai susţinut că toate partidele au cerut promulgarea legii.

Legea privind alegerea primarilor într-un tur de scrutin a fost adoptată, la finele lunii mai 2011 de Camera Deputaţilor, for decizional, cu 174 de voturi "pentru", 110 voturi "împotrivă" şi trei abţineri. Potrivit legii, primarii sunt aleşi într-un tur de scrutin, cu excepţia situaţiilor de balotaj. Proiectul a fost adoptat de Camera Deputaţilor după ce fusese respins anterior de Senat.

La acea vreme, mai mulţi reprezentanţi ai partidelor politice, inclusiv PDL, la fel ca şi o serie de ONG-uri, i-au cerut şefului statului să nu promulge legea.

În 2012, alegerile locale s-au desfășurat pentru prima dată după 1989 într-un singur tur de scrutin, la data de 10 iunie 2012 cetățenii fiind chemați să voteze pentru primari, președinți de consilii județene, consilieri locali și consilieri județeni.

Comenteaza