PPMT: Activitatea ilegală a serviciilor secrete pune în pericol statul de drept în România
PPMT consideră, într-un comunicat transmis, marţi, că dacă acuzaţia formulată de şeful statului la adresa lui Victor Ponta se dovedeşte a fi adevărată, SIE a desfăşurat o activitate neconstituţională, transmite corespondentul Mediafax.
"Preşedintele în exerciţiu a intervenit în campania electorală cu o temă deosebit de gravă: a lansat acuzaţia că unul dintre candidaţi, şi anume premierul în exerciţiu, ar fi fost ofiţer acoperit al SIE într-o perioadă recentă. Despre respectarea imparţialităţii preşedintelui, descrisă în Constituţie, să se pronunţe organele abilitate. Acuzaţia lansată este gravă şi din alt punct de vedere: atrage atenţia asupra pericolului pe care îl reprezintă activitatea ilegală a Serviciilor în cadrul societăţii, pentru statul de drept şi democraţia din România. Dacă acuzaţia se dovedeşte adevărată, SIE a desfăşurat o activitate neconstituţională: Victor Ponta era procuror în acea vreme, iar cele două funcţii sunt incompatibile conform Constituţiei. În acest sens, şi Victor Ponta a încălcat Constituţia, ceea ce ridică serioase semne de întrebare cu privire la credibilitatea sa în calitate de prim-ministru şi, eventual, preşedinte", se arată în documentul citat.
Reprezentanţii PPMT au susţinut că Serviciile de informaţii au un rol bine determinat în cadrul structurii statului, iar într-un stat de drept funcţional "legile descriu cu exactitate acest rol, cât şi limitele activităţii Serviciilor".
"PPMT consideră deosebit de periculoasă eventuala depăşire a acestor limite, care poate compromite funcţionarea democratică a organelor statului. Pe de altă parte, trista amintire a activităţii Securităţii comuniste, precum şi neîncheierea reală a procesului comunismului au făcut societatea extrem de sensibilă la aceste probleme", se mai arată în comunicat.
Conducerea PPMT cere Comisiilor parlamentare de supraveghere a serviciilor de informaţii să întreprindă cât mai curând verificarea legalităţii privind activitatea acestora şi, prin rezultatul acestor verificări, să risipească suspiciunile ce pot apărea în sânul societăţii.
"Cu această ocazie este indicat să se evalueze în ce măsură se justifică dimensiunile actuale ale SIE, numărul mare de ofiţeri angajaţi, în condiţii de criză economică, politică, morală, precum şi în contextul în care ţara este afectată de scandaluri repetate de corupţie. Poate că nu prin numărul mare de ofiţeri acoperiţi ar trebui România să se evidenţieze în peisajul ţărilor UE, ci ar trebui să fie lider de piaţă în privinţa sumelor alocate educaţiei, sistemului de sănătate, creării locurilor de MUNCĂ", se subliniază în comunicatul PPMT, în care se precizează că în România există 571 de ofiţeri acoperiţi în serviciile de informaţii la fiecare un milion de locuitori, în timp ce în Germania sunt 89, iar în Franţa 98.
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, luni seară, la Realitatea Tv, că Victor Ponta a fost ofiţer acoperit al SIE în timp ce era procuror, fapt ce reprezintă "o ilegalitate constituţională" şi "o incompatibilitate", potrivit Constituţiei vechi.