Premierul Ungariei, Viktor Orban, vine la Cluj

Premierul Ungariei, Viktor Orban, vine la Cluj
Premierul Ungariei, Viktor Orban, va sosi în acest sfârşit de săptămână la Cluj-Napoca.

Orban va sosi la Cluj la invitaţia Eparhiei Reformate din Ardeal, pentru a participa la evenimentele organizate cu ocazia împlinirii a 500 de ani de la reforma protestantă. În cadrul vizitei, Orban va asista, sâmbătă, 30 septembrie, de la ora 11:00, la o slujbă în Biserica Reformată de pe str. M. Kogălniceanu.

De la 12:00 acesta va participa la dezvelirea bustului episcopului reformat Szasz Domokos, amplasat în cadrul Facultăţii de Teologie Reformată. Cu această ocazie va fi inaugurat Muzeul Reformat din Transilvania şi va fi dat în folosinţă un nou teren de sport.

Duminică, liderul FIDESZ va fi prezent şi în comuna Floreşti pentru a participa la sfinţirea unei biserici reformate. Vizita lui Orban în România va continua, luni, la Oradea, unde premierul maghiar va lua parte la deschiderea cursurilor învăţământului superior în cadrul Universităţii Partium, instituţie finanţată de Guvernul Ungariei.

Orban revine în România într-un context în care relaţiile diplomatice dintre cele două ţări sunt destul de tensionate. Tensiunile dintre cele două ţări au crescut la începutul acestei luni, când oficiali ai guvernului de la Budapesta au anunţat că Ungaria şi-a retras sprijinul acordat României pentru aderarea la Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), după ce au fost suspendate cursurile la Liceul Teologic Romano-Catolic din Târgu Mureş.

Luni, Ministerul Român al Afacerilor Externe a anunţat că a fost informat de către Ministerul Ungar al Afacerilor Externe cu privire la sprijinirea de către Ungaria a candidaturii ţării noastre pentru aderarea la OCDE. Schimbarea de atitudine a Ungariei a survenit după ce autorităţile româneşti au explicat că situaţia de la Târgu-Mureş a fost iscată în urma unei decizii a justiţiei şi că este obligaţia ţării noastre să găsească o soluţie legală în acest caz.

Comenteaza