Războiul dinozaurilor cu lupii tineri în PSD Cluj

Războiul dinozaurilor cu lupii tineri în PSD Cluj
„Lovitura de stat” dată de Liviu Dragnea în organizaţia clujeană a PSD a generat un veritabil război între vechea garnitură crescută şi ghidonată de Ioan Rus şi trupa de tineri din jurul lui Horia Nasra. Miza o reprezintă locurile eligibile pe lista pentru alegerile parlamentare.

Dacă votul politic de la alegerile locale s-ar repeta şi la scrutinul din decembrie, social-democraţii clujeni ar putea avea în tolbă un mandat de senator şi trei de deputat, iar bătălia internă pentru ocuparea celor patru presupus eligibile locuri pare mai aprinsă ca oricând. Două sunt taberele care se bat, în acest moment, pentru acontarea lozurilor norocoase.

Pe de-o parte e echipa de tineri din jurul noului lider impus de la Bucureşti, dintre care s-ar distinge ca potenţiali viitori parlamentari, pe lângă Nasra însuşi, purtătorul de cuvânt al organizaţiei Gabriela Ciot sau consilierii judeţeni Laura Chiorean şi Vladimir Mătuşan. Un alt tânăr social-democrat posesor al unui CV care l-ar fi calificat cu asupra de măsură pentru un mandat în legislativ, Mihnea Stoica, a fost tras pe linie moartă de Nasra pentru vina de a fi făcut parte dintre apropiaţii fostului şef al organizaţiei municipale, Aurelia Cristea, devenită persona non grata pentru noua conducere a organizaţiei.

De altfel, un prim scenariu vehiculat în PSD presupune o înlăturare completă a vechii garnituri de parlamentari şi ocuparea locurilor eligibile exclusiv cu oameni care s-ar încadra în tiparul impus de Dragnea şi preluat de Nasra: „tineri, harnici şi cât mai multe femei". Potrivit acestui scenariu, Nasra ar urma să fie cap de listă la una dintre cele două Camere.

Cea de a doua tabără e cea a „dinozaurilor", a actualilor parlamentari şi, în general a oamenilor care au decis până acum în organizaţie, fireşte, nu înainte de a „lua lumină" din biroul de pe Calea Turzii a lui Ioan Rus. Din această echipă fac parte nu doar actualii parlamentari, cu excepţia Aureliei Cristea, care, deocamdată, stă oarecum retrasă în munţi, ci şi foşti membri vechi şi cu greutate ai conducerii PSD Cluj precum Valentin Cuibus, Dan Canta, Ilarie Ivan sau primari cu multe mandate la actriv, cum e primăriţa din Chinteni, Lucia Suciu, care a fost şi liderul mişcării de protest anti-Nasra, care s-a deplasat la Bucureşti pentru a-şi striga nemulţumirea.

Membrii acestei tabere mizează pe un al doilea scenariu, potrivit căruia vor reuşi, într-o formă sau alta, să-l pun ă pe Nasra cu botul pe labe, astfel încât locurile eligibile să le revină. Astfel, cel puţin Cornel Itu şi Alexandru Cordoş are urma să-şi conserve actualele mandate. În ce-l priveşte pe acesta din urmă, după o perioadă de auto-recluziune generată de scandalul de corupţie în care este im plicat împreună cu soţia şi fiica, a redevenit activ şi, potrivit unor surse din interiorul organizaţiei, face presiuni puternice pentru a obţine garanţia unui nou mandat parlamentar.

„În ce mă priveşte, potrivit ultimelor date, sunt primul între senatorii României în ce priveşte activitatea parlamentară. Încă n-am luat o decizie privind o nouă candidatură, va depinde şi se dorinţa organizaţiei judeţene şi a conducerii centrale a partidului. Referitor la speculaţiile că n-aş fi în graţiile noii conduceri a organizaţiei, nu ştiu dacă lucrurile ţin de cine pe cine agreează, sunt nişte condiţii care trebuie îndeplinite. Dar, cum am spus, încă n-am luat o decizie, eu sunt un om de partid, sunt şi rămân în echipă. Restul sunt speculaţii", a spus Cordoş.

Acest al doilea scenariu este, însă, extrem de improbabil, în condiţiile în care, potrivit statutului, alcătuirea finală a listelor de candidaţi se decide de către conducerea centrală a partidului, iar în acest moment Nasra se bucură de sprijinul total al liderului PSD Liviu Dragnea. Iar acest lucru a fost relevat de modul în care a reacţionat Dragnea atunci când s-a pomenit la Bucureşti cu delegaţia contestatarilor lui Nasra cu jalba-n băţ. Mai întâi, nu a acceptat să se întâlnească decât cu un delegat al lor, iar acesta a fost deputatul Cornel Itu. Mai apoi, ca răspuns la solicitarea „răsculaţilor" de a organiza alegeri pentru a-l înlocui pe Nasra proaspăt numit interimar în fruntea organizaţiei judeţene, Dragnea l-a numit pe acelaşi Nasra şi în fruntea organizaţiei municipale PSD Cluj-Napoca.

Totuşi, noul El Lider Maximo ar putea fi obligat la un compromis - iar acesta este cel de-al treilea şi, aparent, cel mai probabil scenariu vehiculat în interiorul PSD Cluj - oferindu-i unul din locurile eligibile lui Cornel Itu. Motivul este unul simplu: încrederea totală a lui Dragnea în Nasra are ca termen de probă alegerile parlamentare. Or tânărul şef al PSD Cluj nu-şi poate permite să piardă cel mai important fief social-democrat din judeţ, Dejul, controlat de Itu. Prin urmare, o viitoare echipă de parlamentari PSD de Cluj, care să împace şi ambiţiile lui Nasra şi criteriile impuse de Dragnea, dar şi interesul electoral al partidului, ar fi Cornel Itu - senator, Horia Nasra, Gabriela Ciot şi Laura Chiorean - deputaţi.

În continuare, şeful interimar al PSD Cluj rămâne la fel de secretos în privinţa viitoarei liste de candidaţi. „În acest moment suntem în faza evaluării dosarelor de candidatură, etapă care va dura până prin 15-20 septembrie. Se va face o analiză în Biroul Permanent Judeţean, de unde, la finele lui septembrie, va pleca la Bucureşti o propunere de listă de candidaţi, decizia finală urmând a fi luată de Biroul Permanent Naţional. Din punctul meu de vedere, e necesară o generaţie de parlamentari specializaţi pe diferite domenii, harnici, cât mai prezenţi la activităţile parlamentare, astfel încât să îmbunătăţim activitatea Parlamentului României", a declarat Nasra.

Cornel Itu nu a putut fi contactat, în schimb Aurelia Cristea a precizat că, în actuala conjunctură, nu intenţionează să-şi depună un dosar de candidatură. „Vreau să-mi fie evaluat dosarul de o conducere aleasă prin vot de membrii organizaţiei. Până atunci nu-mi depun niciun dosar de candidatură. Oricum, apreciez că, în contextul actual, n-am nevoie de un dosar de candidatură, deoarece actualul preşedinte interimar îmi cunoaşte foarte bine activitatea din parlament şi din guvern, ca fost angajat al cabinetului meu parlamentar", a afirmat Cristea.

 

Comenteaza