Subiect de dispută în USL: care vor fi preşedinţii regiunilor?

Subiect de dispută în USL: care vor fi preşedinţii regiunilor?
Social-democraţii vor alegeri indirecte, în vreme ce liberalii propun o preşedinţie prin rotaţie, care să împace pe toată lumea.

Nemulţumiţi că votul indirect ar putea favoriza PSD, liberalii şi-au constituit o comisie internă pentru regionalizare, condusă de Klaus Johannis şi propun ca preşedinţia regiunii să fie asigurată, prin rotaţie, de preşedinţii consiliilor judeţene (CJ). Soluţia nu este agreată de social-democraţi şi nici de specialiştii liberali în domeniu.

Potrivit portalului pesurse.ro, liberalii ar fi nemulţumiţi de proiectul propus de PSD privind alegerea indirectă a viitorilor şefi de regiuni, de către aleşii locali, deoarece, având mai mulţi aleşi locali decât PNL, social-democraţii şi-ar putea impune propriii „baroni" în cam toate regiunile. Liberalii au şi avansat o soluţie, care, spun ei, ar împăca pe toată lumea, preşedinţia viitoarelor consilii regionale (CR) să fie asigurată, prin rotaţie, de către preşedinţii CJ componente. „Deocamdată n-a fost nici o discuţie în USL pe acest subiect, nu s-a ajuns încă la negocieri. Din câte am înţeles, PSD ar vrea alegeri indirecte nu doar ca soluţie provizorie până la alegerile locale din 2016, ci ca o variantă definitivă. Noi considerăm că structurile de conducere ale regiunilor trebuie alese, din 2016 începând, în mod direct, de către cetăţeni, iar până atunci preşedinţii CR ar putea fi numiţi de către guvern, sau, propunem noi, funcţia să fie ocupată prin rotaţie de preşedinţii de CJ. În acest fel se rezolvă şi orgoliile personale sau locale ale unora. Noi am înfiinţat, în PNL, această comisie, condusă de Klaus Johannis, tocmai pentru a aduna propăuneri de la toţi preşedinţii de CJ", a explicat vicepreşedintele PNL, preşedintele CJ Cluj Horea Uioreanu.

Specialistul PNL în domeniu, fostul secretar de stat la Ministerul Administraţiei şi Internelor, Liviu Radu, nu priveşte foarte încântat la acest sistem al rotaţiei la conducere. „Dacă se va merge pe rotaţie la preşedinţie, atunci va trebui să existe o altă structură mai stabilă, va trebui să existe un administrator de regiune, un funcţionar profesionist. Eu am trimis un proiect de regionalizare la comisia noastră proaspăt înfiinţată, rămâne să vedem dacă mă vor chema sau nu la discuţii", a spus Radu. Cel care a pus primele cărămizi la procesul regionalizării pare a îmbrăţişa mai degrabă soluţia PSD. „Propunerea mea este ca preşedinţii să fie aleşi indirect, tocmai pentru a reduce puterea acestor oameni, ca să nu ajungem la acei superbaroni. O asemenea soluţie ar reduce şi asperităţile dintre judeţe. Fiind toţi reprezentaţi în CR, cu un preşedinte fără multă forţă, toţi îşi vor putea spune punctele de vedere. În plus, nu cred că ar trebui stabilit prin lege cine poate candida. Preşedinţii de CJ, dacă vor, pot intra şi ei în procedura de alegeri", a explicat Radu.

Social-democraţii nici nu vor să audă de preşedinţie prin rotaţie. „Eu unul nu am văzut nici o instituţie privată sau de stat care să funcţioneze bine cu o conducere asigurată prin rotaţie. N-are nici o logică. Un preşedinte de CR trebuie să pregătească regiunea, trebuie să fie în contact cu instituţiile europene, păi cei de acolo vor discuta de fiecare dată cu altcineva? Eu cred că trebuie să fim mult mai pragmatici, iar preşedinte de CR poate fi şi cineva care nu deţine o funcţie în administraţie, de ce să ne limităm la preşedinţii de CJ, iar acesta poate fi şi numit de guvern şi ales prin alegeri indirecte. Ce va fi din 2016 vom vedea atunci, 2016 încă e departe", a comentat preşedintele PSD Cluj, consilierul judeţean Remus Lăpuşan.

Vicepreşedintele Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici ;i preşedintele PSD Cluj-Napoca, Mircea Jorj, respinge sistemul rotativ şi nu este de acord ca preşedinţia regiunii să fie preluată de un preşedinte de CJ. „Nu cred în varianta cu rotaţia pentru că trebuie să existe o stabilitate a funcţiei, iar mandatul trebuie să fie de patru ani, să apuce să implementeze un proiect. Preşedinţii de regiuni să fie aleşi indirect, dar nu dintre preşedinţii de CJ, pentru că ei trebuie să se ocupe de regiune 24 de ore din 24, preşedinţii de CJ trebuie să se ocupe de judeţe, pentru asta i-au ales oamenii. Din 2016 se poate discuta dacă vor fi aleşi direct sau tot indirect. Consiliul Regional poate fi format din aleşii locali din regiune, pe bază de normă, pentru că acest for se adună doar o dată pe lună", a afirmat Jorj.

Comenteaza