TU DECIZI! La ce se pricep cei care vor să ne reprezinte în parlament? Ce meserii au?

TU DECIZI! La ce se pricep cei care vor să ne reprezinte în parlament? Ce meserii au?
Dacă ar fi să dăm crezare propagandiştilor politici, pentru mai toate partidele mioritice, principalul criteriu de selectare a candidaţilor pentru... orice ar fi competenţa.

Dacă în plen, în marea majoritate a cazurilor, n-are absolut nicio importanţă la ce se pricep parlamentarii, pentru că aceştia votează „după deget", adică la indicaţiile liderului de grup, cel puţin teoretic, comisiile de specialitate, acolo unde, de principiu, se dezbat cu adevărat proiectele legislative, ar trebui populate de oameni cu minime competenţe în domeniul respectiv. Drept urmare, apreciem că n-ar fi lipsit de interes pentru alegători să afle la ce se pricep, ce competenţe, dar şi ce cariere profesionale au în portofoliu candidaţii cu şanse de a face parte din viitorul legislativ.

Menţionăm că, în analiza următoare ne-am bazat pe cele declarate de candidaţi în formularele de înscriere în competiţia electorală şi i-am luat în calcul doar pe cei cu măcar minime şanse de a ajunge în Palatul Parlamentului potrivit rezultatului alegerilor de astă-vară şi celor mai recente sondaje de opinie. Potrivit acestor criterii, pe lângă cele trei „clasice" PNL, PSD şi UDMR, şanse reale de a atinge pragul electoral mai au trei partide: ALDE, PMP şi USR.

Astfel, în cazul primelor trei formaţiuni am luat în calcul ocupanţii poziţiilor considerate eligibile potrivit rezultatului votului politic din 5 iunie. În privinţa ultimelor trei, am estimat câte o performanţă maximă electorală de doi deputaţi şi un senator în cazul fiecărui partid politic. A rezultat, astfel, un număr de 23 de candidaţi care, realist vorbind, au cât de cât şanse să obţină mult râvnitul mandat de deputat sau senator de Cluj.

Din punct de vedere al calificării profesionale obţinute în urma studiilor, avem de-a face cu şase jurişti, cinci ingineri, patru economişti, doi medici (un ginecolog şi un pediatru), doi profesori de istorie şi câte un medic veterinar, cercetător, jurnalist, chimist şi licenţiat în administraţie publică.

Distribuţia profesiilor între cele şase formaţiuni politice e destul de echilibrată, neputându-se spune despre niciunul dintre partide că şi-ar fi selectat ocupanţii locurilor eligibile cu precădere dintr-o anume categorie profesională. Inedit este doar faptul că social-democraţii sunt singurii care n-au niciun jurist printre candidaţii cu şanse de a fi aleşi. Un singur lucru ar mai fi de remarcat aici, faptul că toţi candidaţii cu şanse cât de mici să ajungă parlamentari de Cluj au studii superioare.

Mult mai interesantă şi mai plină de semnificaţii în privinţa nivelului real de competenţă şi de experienţă profesională este paleta ocupaţiilor pe care şi le-au declarat candidaţii. Dacă ar fi să începem cu ceea ce teoretic ar reprezenta nivelul de elită al unei cariere profesionale, am vorbi despre cele trei cadre universitare: Florin Stamatian - profesor universitar, Adrian Oros - conferenţiar universitar şi Radu Silaghi-Dumitrescu, autorecomandat drept „cadru didactic universitar".

La polul opus îl regăsim pe tânărul lider interimar al PSD Cluj, Horia Nasra, om care n-a avut până acum un loc de muncă şi care a trecut la rubrica „ocupaţie" funcţia de consilier local. Într-o situaţie similară se află alt PSD-ist, Vasile Ilea, care se recomandă, din punct de vedere profesional, drept consilier judeţean. Practic, deschizătorii listelor PSD pentru cele două Camere ale parlamentului, n-au, în acest moment, potrivit propriilor declaraţii, niciun loc de muncă, pentru că funcţiile de consilieri locali sau judeţeni nu pot fi asimilate, din niciun punct de vedere, unui loc de muncă.

În situaţii aparent similare, se află actualii parlamentari (cu excepţia lui Adrian Oros), care şi-au trecut în dreptul ocupaţiei tot o funcţie aleasă, de deputat sau senator. Însă situaţia lor nu suportă, în fapt, nicio comparaţie cu cea a PSD-iştilor Nasra şi Ilea, deoarece legea nu le permite parlamentarilor ca, pe perioada mandatului, să exercite orice altă meserie, cu excepţia celor de profesor sau avocat.

Fără a mai intra acum în detalii, verificările ZIUA de CLUJ au arătat că toţi parlamentarii care au şanse să fie realeşi au avut cariere profesionale solide sau măcar au apucat să-şi exercite meseria pentru care s-au pregătit în facultate înainte de a ajunge în legislativ.

În aceeaşi categorie intră şi Marius Mânzat, care, în acest moment, are „cartea de muncă" la consiliul judeţean, unde ocupă funcţia de vicepreşedinte. Mai există alţi trei potenţiali viitori parlamentari ale căror locuri de muncă n-au absolut nicio legătură cu pregătirea lor profesională de bază. E vorba de economistul Hegedus Csilla, angajată vicepreşedinte executiv la UDMR (Uniunea, având statut de organizaţie culturală, îşi retribuieşte ocupanţii funcţiilor de conducere, acestea fiind veritabile locuri de muncă ale ocupanţilor lor), de Adrian Dohotaru, care se recomandă „cercetător", dar lucrează ca şi coordonator de proiect într-un ONG şi de Mihai Goţiu, care susţine că lucrează ca scriitor şi coordonator editorial, „job-uri" fără vreo legătură cu pregătirea sa de jurist. E adevărat că el îşi declară şi calificarea de jurnalist.

Posibili senatori PNL

1. Marius Nicoară, profesia - inginer, ocupaţia - deputat
2. Călin Tuluc, profesia - jurist, ocupaţia - avocat

Posibili deputaţi PNL

1. Florin Stamatian, profesia - medic, ocupaţia - profesor universitar
2. Adrian Oros, profesia - medic veterinar, ocupaţia - conferenţiar universitar
3. Sorin Moldovan, profesia - economist, ocupaţia - director de marketing
4. Marius Mînzat, profesia - inginer, ocupaţia - vicepreşedinte, Consiliul Judeţean Cluj
5. Tudor Ştefănie, profesia - economist, ocupaţia - manager general

Posibil senator PSD

1. Vasile Ilea, profesia - inginer, ocupaţia - consilier judeţean

Posibili deputaţi PSD

1. Horia Nasra, profesia - profesor, ocupaţia - consilier local
2. Cornel Itu, profesia - inginer, ocupaţia - deputat
3. Cristina Burciu, profesia - economist, ocupaţia - director general

Posibil senator UDMR

1. Laszlo Attila, profesia - medic pediatru, ocupaţia - senator

Posibili deputaţi UDMR

1. Csoma Botond, profesia - jurist, ocupaţia - consilier juridic
2. Hegedus Csilla, profesia - economist, ocupaţia - vicepreşedinte executiv al UDMR

Posibil senator ALDE

1. Radu Silaghi-Dumitrescu, profesia - chimist, ocupaţia - cadru didactic universitar

Posibili deputaţi ALDE

1. Steluţa Cătăniciu, profesia - avocat, ocupaţia - deputat
2. Adrian Mureşan, profesia - inginer, ocupaţia - administrator societate

Posibil senator PMP

1. Ştefan Burlacu, profesia - jurist, ocupaţia - deputat

Posibili deputaţi PMP

1. Rareş Rusu, profesia - jurist, ocupaţia - jurist
2. Marian Morar, profesia - licenţiat în administraţie publică, ocupaţia - consilier parlamentar

Posibil senator USR

1. Mihai Goţiu, profesia - jurist, jurnalist, ocupaţia - coordonator editorial, scriitor

Posibili deputaţi USR

1. Emanuel Ungureanu, profesia - istoric, ocupaţia - profesor de istorie
2. Adrian Dohotaru, profesia - cercetător, ocupaţia - coordonator de proiect

Comenteaza