Un fost ministru avertizează: „Grăbiţi-vă cu Spitalul Regional de Urgenţă!”

Un fost ministru avertizează: „Grăbiţi-vă cu Spitalul Regional de Urgenţă!”
Prezent la Cluj, fostul ministru al Fondurilor Europene şi al Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, a explicat că la grăbirea demarării proiectului de construire a Spitalului Regional de Urgenţă (SRU) pot contribui şi autorităţile publice judeţene. În schimb, el a spus că factura decontată de clujeni pentru tergiversarea proiectului Centrului de Management Integrat al Deşeurilor (CMID) ar putea fi mai mare decât ne aşteptăm.

Deşi, în acest moment, mingea deblocării financiare şi nu numai a proiectului SRU se află în terenul guvernului, Teodorovici spune că nu e momentul ca autorităţile judeţene să stea cu mâinile în sân.

„Pentru finanţarea SRU am purtat o discuţie extrem de dură cu Comisia Europeană, pentru că ei nu au fost de acord să finanţeze infrastructură spitalicească în România. Cu chiu cu vai am obţinut fonduri, 150 de milioane de euro, pentru cele trei spitale din Cluj, Iaşi şi Craiova.

Banii există, de acum e treaba Ministerului Dezvoltării, dar până se vor pune de acord Ministerul Dezvoltării cu Ministerul Sănătăţii să dea drumul la finanţare, Consiliul Judeţean trebuie să pregătească documentaţia de atribuire.

Clujul are un avantaj, pentru că există terenul, există studii de fezabilitate, care trebuie doar actualizate, dar nu trebuie să se culce pe o ureche, pentru că, până la urmă, există o concurenţă şi între cele trei spitale, care se mişcă mai repede", a afirmat fostul ministru.

El a vorbit şi despre costurile mari impuse clujenilor de incompetenţa diriguitorilor judeţului care au dat de gard proiectul CMID. „Din cauza incompetenţei celor care s-au ocupat de proiect, s-au pierdut nişte bani eropeni şi astfel clujenii vor cheltui sume foarte mari de bani pentru finalizarea proiectului.

Pe de altă parte, statul român ar putea fi penalizat pentru neîncadrarea în termenele negociate la aderare în privinţa conformărilor de mediu şi, în acel moment, fireşte, statul se va îndrepta împotriva vinovaţilor, instituţii sau persoane, pentru că nu trebuie să plătească cei din Galaţi pentru că cei din Cluj n-au fost în stare să termine un proiect la termen.

În plus, din cauza celor care au tergiversat acest proiect vor avea şi alţii e pierdut. Prin fazarea proiectului, nu numai că s-au dovedit incapabili să folosească banii europeni din exerciţiul financiar trecut, dar vor lua din fondurile exerciţiului financiar 2014-2020, care ar trebui să fie în totalitate la dispoziţia celor care s-au mişcat repede", a explicat Teodorovici.

Părinte şi adept al relaxării fiscale, el a avut, însă, şi cuvinte de încurajare pentru clujeni. „Clujul poate deveni un paradis investiţional; singura condiţie este ca autorităţile locale să nu creeze taxe şi impozite peste cele ale statului", a spus fostul ministru.

Comenteaza