Ziua în care USL s-a mai clătinat o dată

Ziua în care USL s-a mai clătinat o dată
Subiectul Roşia Montană a generat cel mai dur schimb de replici între Ponta şi Antonescu. Au avut nevoie de trei ore de negocieri pentru a ajunge la un compromis.

Reproşuri directe şi calificative aruncate la adresa premierului de Crin Antonescu l-au determinat pe Victor Ponta să ceară o întâlnire de urgenţă a principalilor decidenţi din PSD şi PNL. După trei ore de discuţii în spatele uşilor închise, s-a ajuns la un compromis: proiectul de lege privind Roşia Montană va trece prin procedura parlamentară normală.

Într-un interviu, Antonescu l-a calificat pe Ponta drept „parşivel" atât datorită controversatei sale atitudini oscilatorii faţă de proiectul minier de la Roşia Montană, dar mai ales pentru că a fugit de răspundere, pasând problema parlamentului. „Premierul vrea tare acest proiect, dar nu doreşte să-şi asume răspunderea şi îl trimite la parlament", a conchis Antonescu. Ponta n-a ezitat să-şi manifeste nemulţumirea. „În trei ani de zile nu m-aţi auzit criticându-l pe Crin Antonescu în public. (...) Cred că o politică serioasă nu se face prin acuze publice", a venit replica şefului guvernului. Urmarea a fost o şedinţă de trei ore în biroul lui Antonescu de la Senat, alături de alţi importanţi lideri şi miniştri ai celor două partide, în urma căreia, opţiunea împotriva proiectului minier pare să fi dat înapoi. Drept urmare, proiectul de lege iniţiat de guvern va trece prin procedură parlamentară normală şi nu de urgenţă şi se va înfiinţa o comisie parlamentară specială, care să dezbată acest subiect. Cel puţin pentru moment, USL pare să mai fi evitat o dată disoluţia.

„A fost, într-adevăr, un moment, hai să-i spunem mai delicat, dar eu zic că a fost depăşit", a apreciat preşedintele PNL Cluj, senatorul Marius Nicoară. El susţine că, în urma dezbaterilor parlamentare, liberalii şi-ar putea schimba opinia privind respingerea acestui proiect. „Deocamdată votul liberalilor e negativ, dar nu va fi obligatoriu, fiecare va vota potrivit propriei conştiinţe. Atenţie însă, votul e împotriva modului în care arată acum lucrurile, fără toate avizele necesare, fără aviz de mediu. Dacă în comisie se va cădea la pace cu reprezentanţii Roşia Montană Gold Corporation pe un proiect unanim acceptabil, se poate reveni. Ca să parafrazez, aş spune că încăpăţânarea e arma prostului; or, liberalii nu-s proşti", a comentat Nicoară.

Deşi grupul parlamentarilor social-democraţi de Cluj au anunţat public că vor vota împotriva proiectului, vicepreşedintele PSD Cluj, deputatul Aurelia Cristea spune, la rândul său, că votul negativ se referă doar la actuala formă a proiectului. „Noi am spus NU pentru acest proiect, în actuala formă, însă e foarte important să existe o dezbatere publică transparentă, în care să fie puse pe masă tot ce ţine de contract, de riscurile de mediu, soluţiile alternative, poate canadienii propun altă soluţie tehnologică, fără cianuri. Aşa e corect să fie, o dezbatere sănătoasă. Trebuie să ne obişnuim să punem problemele pe masă, nu să le ţinem sub preş sau să ne facem că le uităm în sertar", a declarat Cristea. În opinia sa, doar soluţia mesei dialogului poate salva USL de la distrugere. „Nu am toate datele ca să pot estima dacă a fost depăşit un moment dificil sau dacă USL mai e în pericol. Ce pot spune este că Victor Ponta a procedat înţelept, n-a atacat public, ci a ales să discute cu partenerii de guvernare în jurul mesei. E normal să existe divergenţe, nu putem fi tot timpul de acord, dar adunarea în jurul mesei dialogului e soluţia cea mai bună", a afirmat Cristea.

 

 

Comenteaza