ZIUA PREŞEDINTELUI. Cu cine votează romii. 41% dintre ei nu merg la vot

ZIUA PREŞEDINTELUI. Cu cine votează romii. 41% dintre ei nu merg la vot
Romii au propriul ghid al alegătorului, în limba romani. Alarmaţi de numărul mare de voturi nule la ultimele alegeri, două asociaţii au realizat un ghid care să vină în ajutorul cetăţenilor de etnie romă în ziua votului. Broşura pentru alegerile prezidenţiale a fost împărţită, luni, în Cluj şi va ajunge în toată ţara. Un sondaj arată care sunt preferinţele electorale ale romilor.

Romii din localitatea Gilău au primit ghidul alegătorului bilingv româno-romani, astfel că nu mai au vreo scuză să nu îşi exprime opţiunea politică la alegerile prezidenţiale. Cetăţenii de etnie romă dintr-o localitate clujeană pot, începând de luni, să citească regulile alegerilor în limba lor, cu ajutorul unui ghid care le explică în cele mai mici detalii care sunt paşii care trebuie urmaţi în ziua scutinului electoral.

"Mulţi romi au votat greşit"

Ideea lansării "Ghidului alegătorului rrom" a venit în urma problemelor întâmpinate la alegerile din anii precedenţi, în urma prezenţei scăzute înregistrate la vot anii trecuţi şi a numărului mare de voturi nule sau anulate în rândul comunităţilor de romi. Broşura le prezintă etnicilor romi cum îşi pot exprima opţiunea electorală şi care sunt actele de care au nevoie în zoua scutinului.

Unii dintre ei nu știu să citească, aşa că s-au descurcat cum au putut la ultimele alegeri. "Am văzut aşa stampila şi am pus pe care o trebuit să pun. (Cum aţi stiut?) Mi-am dat eu seama. Pe florile alea trei trandafiri", spune unul din cetăţenii de etnie romă. În acest an, cei care nu știu să citească au dreptul la un însoțitor în cabina de vot.

"La noi, la Partida Romilor, s-au înregistrat foarte multe voturi nule, asta pentru că romii nu ştiu cum să voteze. Din cauza faptului ca nu sunt scolarizaţi, mulţi romi au votat greşit", a declarat Iosef Rostaş, lider Partida Romilor Gilău.

Ghidul va fi distribuit în toată ţara şi reprezintă o premieră. În localitatea clujeană, cetățenii de etnie romă au părut încântați de broșura explicativă și cred că aceasta le va veni în ajutor. "Acest ghid îi va ajuta foarte mult pe bătrânii noștri care, de exemplu, nu știu să citească și nu au fost la școală. Sunt ferm convins că acest ghid îi va ajuta, mai ales că este în romani.

"Este în premieră naţională acest ghid prin faptul ca este în limba romani. Spun că limba romani are un impact foarte mare, deoarece romii când văd un asemenea ghid sunt mult mai curioşi decât dacă ar fi doar în română", a declarat Aurel Pascu, preşedintele Fundației Roma Umanitate.

20% îl votează pe Ponta

Potrivit unui sondaj la nivel naţional, 41% dintre romi au intenţia de a nu se prezenta la vot în scrutinul care va avea loc în noiembrie şi în care va fi ales candidatul pentru cea mai înaltă funcţie în stat. Reprezentanţii romilor şi cei care au iniţiat proiectul ghidului pentru alegeri speră ca procentul să se schimbe.

"Romii sunt maltrataţi şi sunt duşi de nas cu un kil de zahar, un kil de ulei, iar noi asta nu mai dorim să se întâmple. Dorim să se facă ceva pentru ei, să se vadă pe parcurs că s-au integrat într-o societate modernă cum este România", a declarat Aurelian Roşianu, de la Asociaţia pentru Dezvoltarea Economiei Sociale.

Conform sondajului realizat de Gipsy Media, 41% nu vor să îşi exprime opţiunea, iar dintre cei care se vor prezenta la vot, 20% îl vor alege pe Ponta, 15% pe Iohannis şi 5% pe Tăriceanu. Udrea şi Macovei sunt la egalitate de 4%, iar Dan Diaconescu şi Teodor Meleşcanu se situează la 3%. Pe ultimul loc în preferinţe, cu un procent fiecare, îi găsim pe Gheorghe Funar, Vadim Tudor, Mirel Amariţei, Kelemen Hunor şi William Brânză.

Nu toţi cetăţenii s-au hotărât, însă, care este candidatul pe care vor pune ştampila pe foaia de vot în 2 noiembrie. Cu toate că promisiunile electorale sunt în toi, romii nu cer prea multe viitorului președinte: "să avem apă, să avem asfalt și locuri de muncă", este de părere unul din cei care a a aflat astăzi de noul ghid. Alţii îşi doresc "să le fie aprobate cererile pentru lemne", "să facă străzile, să ne dea apă, canal, să nu ducem lipsă".

Comenteaza