Proiect de prevenţie a cancerului de sân destinat femeilor din comunitatea UBB

Proiect de prevenţie a cancerului de sân destinat femeilor din comunitatea UBB

Un proiect de prevenţie primară-secundară în cancerul de sân pentru persoanele eligibile din comunitatea UBB este iniţiat de Centrul de Cercetare Avansată şi Abordare Comprehensivă a Cancerului, co-fondat de Institutul Oncologic "Prof. Univ. Dr. Ion Chiricuţă" din Cluj-Napoca (IOCN) şi Universitatea Babeş-Bolyai, prin programul strategic UBBMed.

''Centrul de Cercetare Avansată şi Abordare Comprehensivă a Cancerului, co-fondat de Institutul Oncologic 'Prof. Univ. Dr. Ion Chiricuţă' din Cluj-Napoca (IOCN) şi Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB), prin programul strategic UBBMed, iniţiază, sub coordonarea prof. univ. dr. Patriciu Achimaş şi prof univ. dr. Daniel David, rectorul UBB, un proiect de prevenţie primară-secundară în cancerul de sân, în context psihologic, pentru persoanele eligibile din comunitatea UBB - femei de peste 40 de ani, fără diagnostic oncologic, cu contract de muncă sau student la UBB'', se arată într-un comunicat transmis miercuri.

Potrivit iniţiatorilor, conform literaturii de specialitate, este recomandată participarea la screening pentru femeile care au antecedente familiale şi genetice (mai ales mame, surori, fiice), stil de viaţă precum obezitate, sedentarism, consum de alcool, fumat, dar şi pentru femeile care nu au născut niciodată un copil sau au născut primul copil după vârsta de 30 ani.

Demersul este atât un studiu ştiinţific - investigând mecanisme psihologice relevante prevenţiei primare-secundare prin mamografie în cancerul de sân, cât şi un serviciu de sănătate care ţinteşte prevenţia primară-secundară a cancerului de sân, adresat comunităţii UBB, precizează sursa citată.

"Cancerul de sân este o problemă clinică majoră, pentru care există însă mijloace moderne de abordare pe linia prevenţiei primare, secundare şi a tratamentului oncologic biomedical în context psihologic. Într-adevăr, studiile de specialitate arată că abordarea biomedicală a cancerului într-un context psihologic eficientizează întregul demers clinic. Ca model de integrare a abordării biomedicale a cancerului la sân într-un context psihologic ne raportăm la setul de bune practici ale Center for Behavioral Oncology de la Icahn School of Medicine at Mount Sinai (unde unul dintre coordonatori este implicat direct - prof. univ. dr. Daniel David), incluzând tradiţia de excelenţă a Institutului Oncologic 'Prof. Univ. Dr. Ion Chiricuţă' din Cluj-Napoca în abordarea comprehensivă a cancerului (unde este afiliat clinic celălalt coordonator al proiectului - prof. univ. dr. Patriciu Achimal)'', explică iniţiatorii proiectului.

În cadrul programului, fiecare persoană eligibilă (femei de peste 40 de ani, fără diagnostic oncologic, cu contract de muncă sau student la UBB) şi interesată din UBB poate trimite, până în data de 30 iunie, un mesaj la adresa de e-mail: cancercontrol@ubbcluj.ro, unde indică numele, vârsta, precum şi dorinţa de a participa la studiu. De asemenea, persoanele interesate trebuie să precizeze dacă se vor deplasa la Centru (Str. Aleea Nemira Nr. 2, comună Gilău, judeţul Cluj) prin mijloace proprii sau solicită mijloacele puse la dispoziţie de UBB.

După procesarea datelor, fiecare persoană va primi un răspuns (pe parcursul lunii iulie), cu data programării (programările vor începe din luna septembrie) şi cu un link pentru completarea unor chestionare psihologice şi medicale.

La sosirea la Centru, fiecare persoană va parcurge: o şedinţă de psihoeducaţie şi educaţie medicală, inclusiv evaluare psihologică de bază (aproximativ 15 de minute); procedura de mamografie (aproximativ 30 minute) şi şedinţă post-mamografie, cu elemente de consiliere psihologică şi medicală (aproximativ 15 de minute), incluzând elemente de continuare, acolo unde este cazul, mai arată sursa citată.

Etichete
Comenteaza