25 noiembrie 2021 – sărbătoare cu cruce neagră de Sfânta Muceniță Ecaterina, ocrotitoarea familiei

25 noiembrie 2021 – sărbătoare cu cruce neagră de Sfânta Muceniță Ecaterina, ocrotitoarea familiei
| Foto: bisericacoltea.ro

Astăzi, în calendarul ortodox este notată o sărbătoare cu cruce neagră. Creștinii celebrează ziua Sfintei Mucenițe Ecaterina, cinstind sărbătoarea cu rugăciuni către sfânta pomenită. Ecaterina de Alexandria a fost martirizată la începutul secolului al IV-lea, pe timpul împăratului roman Maximinus.

Cine a fost Ecaterina de Alexandria?

„Pe vremea păgânului împărat Maximinus, se afla în cetatea Alexandriei o fecioară cu numele Ecaterina, fiica lui Consta, care fusese mai înainte împărat. Ea, fiind de optsprezece ani, era foarte frumoasă, de statură înaltă și foarte înțeleaptă. Căci învățase tot meșteșugul cărții elinești și se deprinsese cu înțelepciunea tuturor făcătorilor de cărți, încât toți bărbații se mirau de ea și voiau să o ia de soție, de la maica ei, care era creștină în ascuns de teama prigoanei celei mari, care o ridicase în acea vreme asupra creștinilor păgânul Maximinus”, potrivit doxologia.ro.

Deși rudele și maica sa o sfătuiau pe Ecaterina să se mărite, pentru a nu se înstrăina de împărăția tatălui său și astfel să plece departe de casă, cu vreun străin, înțeleapta Ecaterina iubea foarte mult fecioria și nu voia să-și aleagă un soț. În urma numeroaselor discuții cu familia sa, ea le-a zis rudelor că se va mărita doar cu cineva asemeni ei, care are toate cele patru virtuți, neamul, bogăția, frumusețea și înțelepciunea.

Cum a ajuns Ecaterina în slujba domnului?

„Maică-sa cunoscând un părinte duhovnicesc, om sfânt și plăcut lui Dumnezeu, care viețuia într-un loc ascuns afară de cetate, a luat pe Ecaterina și a mers cu dânsa la acel bărbat ce petrecea cu plăcere de Dumnezeu, ca să primească un sfat bun de la dânsul. Iar el, văzând pe fecioara cu chip frumos și cu bună rânduială și auzind măsuratele ei cuvinte cele cu bună înțelegere, și-a pus în minte s-o vâneze pentru slujba lui Hristos, Împăratul ceresc.

Astfel, a zis către dânsa: „Eu știu un tânăr minunat, care fără asemănare te întrece pe tine în toate darurile care ai zis că le ai; pentru că frumusețea Lui întrece strălucirea soarelui, iar înțelepciunea Lui îndreaptă toate făpturile și pe cele simțite și pe cele gândite. Apoi vistieria bogăției Lui se împarte în toată lumea și niciodată nu se împuținează, ci cu cât este împărțită, tot mai mult se înmulțește; iar neamul Lui cel bun este negrăit, neajuns și neștiut”, potrivit doxologia.ro.

Părintele i-a înmânat la despărțire, Ecaterinei o icoană cu Maica Domnului și Pruncul Isus, sfătuind-o să se roage la ea, pentru a fi învrednicită cu vederea Fiului ei. Ecaterina s-a rugat toată noaptea și a reușit să o vadă pe Preasfânta Fecioară, care l-a trimis pe divinul său fiu să o vadă. Însă, Fiul și-a întors fața de la ea, căci a considerat-o de neam de rând, calică și fără minte. Ca orice altă fată, fără să fie spălată cu apa Sfântului Botez și fără pecetea Duhului Sfânt. Ecaterina a decis să se întoarcă încă odată la părinte, însă adânc întristată de cele întâmplate. Părintele a primit-o cu multă dragoste, a învățat-o credința creștină și a îndemnat-o să-și păstreze puritatea. Ecaterina s-a rugat neîncetat și a săvârșit taina Sfântului Botez. Următoare dată, când mucenița s-a arătat Maicii Domnului, Domnul a privit-o cu tandrețe și i-a dat un inel de la Mirele Ceresc.

Cum a devenit Ecaterina martiră?

În timp ce Ecaterina își dedicase viața slujirii Domnului, în Alexandria sosise împăratul persecutor Maximinus pentru o sărbătoare păgână. Împăratul crud îi arunca în foc și îi supunea torturilor pe toți adepții lui Hristos, care nu voiau să se lepede de credință. Ecaterina a vrut să le ușureze viața mucenicilor creștini, pe care îi chinuia Maximinus și a mers singură la acesta. Sfânta și-a mărturisit credința într-un singur Dumnezeu, niciun cărturar adus de împărat nu a reușit să o convingă să se lepede de aceasta. Ecaterina i-a învins cu înțelepciunea ei, astfel încât ei înșiși au crezut în Hristos.

Fiind frapat de frumusețea ei, împăratul Maximinus a încercat să o convingă să se lepede de credință promițându-i bogății și faimă și i-a propus să se căsătorească cu el. Ecaterina a refuzat, iar împăratul a aruncat-o în temniță și a ordonat să fie supusă unor torturi teribile. Sfânta Ecaterina și-a mărturisit cu tărie fidelitatea față de Mirele Ceresc chiar și în ultima zi, când împăratul o amenințase cu tragerea pe roată. Un înger a lovit instrumentele de tortură, care s-au rupt în bucăți, iar Ecaterina și-a pus singură capul pe butuc, sub sabia călăului. Moaștele Sfintei Ecaterina au fost duse de un înger în Muntele Sinai, fiind descoperite printr-o minune în secolul IX. Un fragment din moaștele Sfintei Ecaterina se află și la Biserica Sfânta Ecaterina din București. 

(Editor web: Tatiana Untilov)

Comenteaza