Update Video Foto Catedrala Mântuirii Neamului | Zeci de mii de credincioși, la slujba de sfințire. Unii au ajuns și la spital

Catedrala Mântuirii Neamului | Zeci de mii de credincioși, la slujba de sfințire. Unii au ajuns și la spital
| Foto: Mediafax/Andreea Alexandru
Catedrala Mântuirii Neamului | Zeci de mii de credincioși, la slujba de sfințire. Unii au ajuns și la spital
Catedrala Mântuirii Neamului | Zeci de mii de credincioși, la slujba de sfințire. Unii au ajuns și la spital
Catedrala Mântuirii Neamului | Zeci de mii de credincioși, la slujba de sfințire. Unii au ajuns și la spital

La slujba de sfințire a Catedralei Mântuirii Neamului, au participat, duminică, peste 50.000 de persoane participă, inclusiv mii de invitați oficiali. 

Slujba de Sfinţire a Altarului Catedralei Naţionale a fost oficiată de Patriarhul Ecumenic Bartolomeu şi de PF Daniel, Patriarhul BOR.

Potrivit Mediafax, la slujbă a asistat și premierul Viorica Dăncilă care a ajuns la Catedrală, duminică dimineaţă, în jurul orei 08.00.

Preşedintele Klaus Iohannis a fost invitat la eveniment, dar a anunţat că nu poate participa, deoarece este la Bruxelles, la reuniunea extraordinară a Consiliului European.

_________________________________

UPDATE ora 19.04: Peste o sută de oameni au avut nevoie de îngrijiri medicale la sfinţirea Catedralei Neamului

Echipajele pompierilor SMURD au acordat îngrijiri medicale unui număr de 105 persoane aflate la sfinţirea Catedralei Mântuirii Neamului, dintre care nouă au fost transportate la spital.

"Pentru 105 persoane s-a acordat primul ajutor, nouă persoane au fost transportate la spital", au precizat reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Bucureşti-Ilfov.

UPDATE ora 16.02: 83 de oameni au avut nevoie de îngrijiri medicale la sfinţirea Catedralei Neamului

Echipajele pompierilor SMURD au acordat îngrijiri medicale unui număr de aproximativ 83 de persoane aflate la sfinţirea Catedralei Mântuirii Neamului, dintre care trei au fost transportate la spital.

"Pentru 63 persoane s-a acordat primul ajutor, trei persoane au fost transportate la spital. Cele mai frecvente solicitări au fost pentru lipotimii", au precizat reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Bucureşti-Ilfov.

UPDATE ora 11.47Numărul celor care au avut nevoie de îngrijiri medicale la sfinţirea Catedralei a ajuns la 45

Echipajele pompierilor SMURD au acordat, până acum, îngrijiri medicale unui număr de aproximativ 45 de persoane aflate la sfinţirea Catedralei Mântuirii Neamului, dintre care două au fost transportate la spital.

"De la începutul misiunii şi până în prezent, echipajele pompierilor SMURD au acordat îngrijiri medicale pentru aproximativ 45 persoane, dintre care două au fost transportate la spital", au precizat reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Bucureşti-Ilfov.

Dăncilă, despre Catedrala Neamului: Este realizarea românilor. Mândria nu e a mea ca premier

Premierul Viorica Dăncilă, care a participat la slujba de sfinţire a Catedralei Mântuirii Neamului, a spus că lăcaşul de cult reprezintă "realizarea României" şi este un proiect cu care ne putem mândri ca români.

Şeful Executivului a adăugat că a avut în interiorul Catedralei "un sentiment de linişte şi de bucurie".

"Este un sentiment de linişte şi în acelaşi timp un sentiment de bucurie. Este un eveniment naţional, Catedrala Neamului, Catedrala României, în an Centenar şi an premergător Zilei Naţionale a României", a explicat Dăncilă.

Patriarhul Daniel: Catedrala are o capacitate de 5.000 de credincioşi. Mereu va fi neîncăpătoare

Catedrala Mântuirii Neamului, care a fost sfinţită duminică, poate cuprinde aproximativ 5.000 de persoane care stau în picioare, lăcaşul de cult fiind neîncăpător pentru mulţimea adunată pentru sfinţire, a anunţat Patriarhul Daniel.

"Până joi inclusiv, toţi credincioşii ortodocşi, bărbaţi şi femei, vor putea intra în Sfântul Altar, sărutând Sfânta Evanghelie, Sfânta Cruce şi Sfânta Masă şi cerând ajutorul lui Dumnezeu pentru întărirea dorinţelor de bine. Noi vă felicităm pe cei care aţi venit şi ne bucurăm că putem măsura mai realist acum câte persoane încap în Catedrală fiind aşezate pe scaune. Deci, avem loc pentru 3.000 de scaune pentru Catedrală, când toţi credincioşii stau în picioare, atunci Catedrala are o capacitate de 5.000. Este totuşi mică în raport cu populaţia credincioşilor care sunt afară. Întotdeauna ea va fi neîncăpătoare. Când timpul este mai bun, vom putea săvârşi Sfânta Liturghie şi afară", a transmis Patriarhul Daniel, la începutul liturghiei.

30 de persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale la sfinţirea Catedralei. Două au ajuns la spital

Echipajele pompierilor SMURD au acordat, până la ora 10:30, îngrijiri medicale unui număr de aproximativ 30 de persoane aflate la sfinţirea Catedralei Mântuirii Neamului, dintre care două au fost transportate la spital. 

Peste 20.000 de oameni şi 2.000 de invitaţi au asistat la sfinţirea Catedralei Neamului

Aproximativ 20.000 de oameni şi 2000 de invitaţi au participat, duminică, la slujba de sfinţire a Catedralei Mântuirii Neamului, printre oficialii prezenţi numărându-se premierul Viorica Dăncilă, preşedintele Curţii Constituţionale, Valer Dorneanu, precum şi membri ai Guvernului.

Oamenii, care au venit din toată ţara pentru a participa la sfinţirea altarului Catedralei Mântuirii Neamului, au aşteptat ore bune pe platoul din faţa Catedralei Mântuirii Neamului pentru a vedea ceremonia pe ecranele special montate. Mulţi au venit îmbrăcaţi în costume populare, având steaguri tricolore.

Slujba Acatistului Sfintei Mari Muceniţe Ecaterina a început în faţa Catedralei la ora 8.00 şi a continuat în faţa Sfintei Mese a Altarului Catedralei Naţionale, la ora 9,00, cu Slujba de Sfinţire a Altarului Catedralei Naţionale. La sfârşitul slujbei a fost citat Actul de sfinţire. Sfânta Liturghie a început la ora 10.30 şi este săvârşită în interiorul Catedralei Naţionale.

 

Comenteaza