Mitropolitul Andrei, cetățean de onoare al Dejului

Mitropolitul Andrei, cetățean de onoare al Dejului
Înaltpreasfințitul părinte Andrei, Arhiepiscop al Vadului, Feleacului și Clujului și mitropolit al Clujului, Maramureșului și Sălajului, a primit titlul de cetăţean de onoare al municipiului Dej.

Proiectul a fost aprobat în prima şedinţă ordinară a Consiliului Local Dej din 2018. Consilierii dejeni au votat în unanimitate ca acesta să primească titlul de cetăţean de onoare al Dejului. Titlul a fost acordat miercuri, 24 ianuarie, cu ocazia manifestărilor dedicate Unirii Principatelor Române, conform Dejeanul.

Andrei Andreicuț, pe numele de mirean Ioan Andreicuț, este din martie 2011 mitropolit al Mitropoliei Clujului. În anul 1990, după alungarea episcopului Emilian Birdaș, a devenit episcop al Episcopiei Ortodoxe de Alba Iulia. În 1998 episcopia păstorită de el a fost ridicată la rangul de arhiepiscopie.

În 2005 a fost unul din candidații propuși a-i succeda mitropolitului Antonie Plămădeală. Nealegerea lui Andrei Andreicuț a dus la secesiunea nordului Mitropoliei Ardealului, sub conducerea lui Bartolomeu Anania, care a devenit arhiepiscop mitropolit. După moartea lui Anania, succesorul acestuia la Cluj a fost Andrei Andreicuț.

Comenteaza