Revin mirosurile infecte la Cluj. Cum răspunde Prefectura la sesizările clujenilor

Revin mirosurile infecte la Cluj. Cum răspunde Prefectura la sesizările clujenilor
| Foto: Facebook / Prefectura Cluj

Mai mulți clujeni au reclamat reapariția mirosurilor urâte în comunele din jurul Clujului.

"Am vrut să scot hainele de pat în curte, că se aciuase pe furiş şi dormise căţeluşa Ima pe perne. Am căutat prin jur, să văd dacă nu mi-a turnat cineva gunoi peste gard. Nu era de la noi. Am readus totul în casă, am închis bine toate geamurile. Comparat cu ce e afară, animalele mele sunt, pe bune, PARFUM", a povestit un clujean pe rețelele de socializare despre mirosul greu care a ajuns în unele zone.

Prefectura a transmis, marți, că, în urma sesizărilor primite de la cetățeni și a discuțiilor avute cu reprezentanții autorităților locale în legătură cu "posibile situații de disconfort olfactiv", au fost verificate zonele Aiton – Tureni – Feleacu.

Pe raza comunei Tureni, în perioada 25.03.2024 – 12.04.2024, au fost anunțate activități de fertilizare organică a terenurilor.

Activitatea este reglementată - au informat reprezentanții Prefecturii Cluj - de Ghidul de bune practici agricole, iar în această perioadă se utilizează îngrășăminte de natură organică, de origine animală sau îngrășăminte chimice, iar fermierii / utilizatorii au obligația de a anunța unitatea administrativ teritorială, unde se desfășoară operațiunea de fertilizare, cu privire la începutul și durata campaniei de utilizare.

"Această activitate a fost anunțată primăriei Tureni, informația fiind diseminată în comunitate, conform prevederilor legale, întrucât poate fie generatoare de disconfort olfactiv", a concluzionat Prefectura Cluj.

Reamintim că locuitorii din zona Clujului s-au confruntat și în vara trecută cu problema mirosului urât.

Alin Tișe, președintele Consilului Județean Cluj, a anunțat la acea vreme că o parte din comisia alcătuită din inspectorii Gărzii de Mediu, DSP Cluj și ADI Eco Metropolitan a concluzionat că „duhoarea” vine de la Aiton, unde compania Transavia ar fi aruncat tone de găinaț pe câmp, folosit ca și îngrășământ.

Tot atunci, Prefectura Cluj a organziat o ședință de lucru, în urma căreia a anunțat că mirosul nu provine nici de la CMID, dar nici de la ferma din Aiton. Până la urmă, nicio instituție nu a reușit să determine precis sursa mirosului pestilențial care a fost resimți în municipiului Cluj-Napoca și în Zona Metropolitană Cluj.

Comenteaza