11 clujeni muşcaţi de căpuşe. Unde se fac teste gratuite pentru boala Lyme

11 clujeni muşcaţi de căpuşe. Unde se fac teste gratuite pentru boala Lyme
De la începutul anului, 11 clujeni au fost mușcați de căpușe. Din fericire, în niciun caz nu a fost depistată boala Lyme, transmit reprezentanţii DSP Cluj. Facultatea de Medicină Veterinară din cadrul USAMV Cluj efectuează teste gratuite pentru a stabili dacă insectele erau infestate cu bacteria Borrelia burgdorferi, care poate cauza boala Lyme.

Pentru a putea fi examinate în laboratoarele USAMV, căpușele trebuie menținute la rece, dar nu mai mult de 24 de ore de la recoltarea lor de pe om sau animale. Acestea nu trebuie conservate în spirt sanitar, alcool alimentar sau formol. Rezultatul testului se eliberează în maxim trei zile lucrătoare. Preluarea probelor se face de luni până vineri, între orele 08.00 - 15.00, la adresa: str. Calea Mănăştur, nr. 3-5 sau la tel. 0264 - 596384, int. 165.

"Căpuşa este o insectă mică, verde sau brună. Răspândirea căpuşelor este foarte mare, acestea trăind cel mai frecvent în iarbă şi tufe. Muşcătura de căpuşă poate fi deosebit de ameninţătoare pentru starea de sănătate a organismului. Înţepătura poate declanşa boli virale sau bacteriene; cea mai frecventă este boala Lyme (borrelioza). De obicei apare o leziune tegumentară caracteristică care are un aspect iniţial de papulă de culoare roşie, care se extinde în zile - săptămâni până atinge dimensiunea de minim 5 cm diametru, leziune mare , rotunda şi deseori cu decolorare centrală parţială. Leziunea apare la un procent de 60 - 80 % dintre pacienţii muşcaţi de căpuşă", se arată într-un comunicat remis de DSP Cluj.

Persoanele înţepate de căpuşe au ca simptome: astenie, febră, cefalee, redoare de ceafă, amorţeală, erupţii cutanate, dureri musculare, dureri articulare, cu caracter intermitent, palpitaţii, respiraţie dificilă, greaţă, vărsături etc.

Medicii îi sfătuiesc pe clujenii muşcaţi de căpuşe să consulte de urgenţă un medic şi să nu încerce să înlăture insecta acasă.

Anul acesta, la Cluj, au fost înregistrate 11 cazuri de persoane înţepate de căpuşe şi niciun caz de boala Lyme. În 2013, 719 persoane clujeni au ajuns la medic cu muşcături de căpuşă; în 26 dintre cazuri fiind confirmată boala Lyme.

 

Comenteaza