Societatea de Neurologie: "există două mari spitale de reabilitare în ţară"

Societatea de Neurologie:
Deși accesibilitatea tratamentelor neurologice din România este rezonabilă, sunt probleme cauzate de lipsa centrelor de neuroreabilitare, situaţie care ar putea fi rezolvată în cinci-zece ani, a declarat luni, preşedintele Societăţii de Neurologie din România (SNR), Dafin Mureşanu.

"Există două mari spitale de reabilitare în ţară, cel de la Iaşi şi cel de la Cluj şi nişte centre de compentenţă, dar un model care să poată fi replicat în fiecare spital judeţean şi în terioriu nu-l avem. De asemenea avem o problemă cu centrele ambulatorii de neuroreabilitare, adică neruoreabilitarea comunitară, şi cu organizarea neuroreabilitării într-un sistem la domiciliu. Întevăd că în cinci - zece ani sistemul de neuroreabilitare din România va fi mult mai performant decât altele, din afară", a declarat Dafin Mureșan.

Mureşanu a mai spus că la toate bolile neurologice sunt liste de aşteptare pentru terapiile noi de câte 300 - 400 de pacienţi. Totuși, în România tratamentele sunt ușor accesibile.

"Legat de tratamente, accesabilitatea în România este mai mult decât rezonabilă. România face eforturi vizibile şi asigură medicamentele necesare. De aici încolo lucrurile se complică puţin. Mai sunt unele lucruri de făcut mai ales în ceea ce priveşte patologia vasculară acută şi unităţile pentru accidentul vascular cerebral (AVC) care trebuie dezvoltate mai mult în Româmia. Sigur există o precoupare din acest punct de vedere şi s-au realizat câţiva paşi. De asemenea, trebuie dezvoltate programele de prevenţie secundară", a declarat președintele SNR, la cea de-a IX-a ediţie a Şcolii Internaţionale de Vară de Neurologie, care are loc în intervalul 7 - 10 iulie la Eforie Nord.

Potrivit preşedintelui Societăţii Române de Neurologie, sistemul de sănătate din România este foarte generos, în timp ce, în sistemul occidental pe care îl adoptăm tot mai mult, "pacientul este filtrat de medicul de familie".

"Mult mai uşor ai acces la un specialist competent în România decât în alte ţări. Încă suntem îndreptaţi şi deschişi spre nevoile pacienţilor", a mai spus Mureşanu.

Pe de altă parte, "recuperarea nu este punctul nostru forte istoric", mai spune Mureşanu.

Şcoala Internaţionaleă de Vară de Neurologie este organizată de Societatea pentru Studiul Neuroprotecţiei şi Neuroplasticităţii (SSNN) împreună cu Societatea de Neurologie din România şi un consorţiu internaţional de universităţi.

Comenteaza