BOMBE de energie, stimulează CREIERUL, previn CANCERUL şi ajută la DEZVOLTAREA FĂTULUI
- Scris de Ziua de Cluj
- 31 Oct 2014, 13:54
- Sănătate
- Ascultă știrea

Native chiar de pe bătrânul continent european, castanele sunt folosite în bucătărie încă de pe vremea romanilor. Proaspete, au un conţinut caloric mult mai mic decât nucile, migdalele sau fructele uscate, 100 de grame având abia 180 de calorii. În plus, nu au deloc colesterol şi gluten. Nu trebuie ignorat nici faptul că sunt singurele "nuci" ce conţin vitamina C.
Reduc colesterolul şi reglează tranzitul intestinal
Castanele sunt extrem de bogate în fibre, având aproximativ 8 grame de fibre la suta de grame, iar beneficiile lor nu mai sunt demult un secret. În contact cu apa, cele insolubile formează un gel în interiorul intestinului, care ajută la reducerea colesterolului şi la stabilizarea nivelului de zahăr din sânge. Fibrele solubile aduc, la rândul lor, o contribuţie semnificativă în reglarea tranzitului intestinal şi în prevenirea constipaţiei şi a inflamaţiilor.
Explodează de minerale
Conţin calciu, potasiu, fosfor şi zinc. În plus, datorită conţinutului de vitamina C, fierul, un alt mineral ce se găseşte din belşug în ele, se absoarbe mai uşor în organism.
Previn apariţia cancerului
Castenele sunt bogate şi în mangan, ce are rolul de a elimina radicalii liberi şi de a reduce astfel, şansele de apariţie a cancerului. Tot datorită lui, consumul de castane ajuta la prevenirea bolilor cardiovasculare.
Stimulează funcţionarea creierului
Datorita conţinutului de vitamine din toata gama B, sunt recomandate ca gustare în perioadele stresante sau de efort intelectual prelungit, consumul lor dând un boost de energie şi stimulând activitatea creierului. Astfel, îmbunătăţesc şi capacitatea de concentrare.
Întăresc oasele
100 de grame de castane conţin aproximativ 30% din necesarul de cupru al organismului, un mineral esenţial pentru întărirea rezistenţei oaselor, dar şi pentru formarea celulelor roşii.
Ajută la dezvoltarea fătului
Nu în ultimul rând, aceste mici "pastile" delicioase sunt recomandate femeilor însărcinate, datorită conţinutului de acid folic, necesar şi el la formarea celulelor roşii şi esenţial în procesul de sinteză a ADN-ului.