Apar primele cazuri de muşcături de căpuşă. Cei înţepaţi riscă boala Lyme

Apar primele cazuri de muşcături de căpuşă. Cei înţepaţi riscă boala Lyme
Odată cu venirea primăverii şi încălzirea vremii au apărut şi primele cazuri de muşcături de căpuşă. De la începutul anului şi până în prezent la Cluj au fost înţepate 168 de persoane. Din fericire, în niciun caz nu a fost depistată boala Lyme.

Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Cluj atrag atenţia că deşi nu toate căpuşele sunt purtătoare ale agentului patogen, iar manifestarea temutei boli Lyme este în funcţie şi de stadiul de dezvoltare al căpuşei, de modalitatea şi rapiditatea îndepărtării acesteia de pe tegumente, înţepăturile acestora nu trebuie ignorate.

"Căpuşa este o insectă mică, verde sau brună. Răspândirea lor este foarte mare, acestea trăind cel mai frecvent în iarbă şi tufe. Muşcătura de căpuşă poate fi deosebit de ameninţătoare pentru starea de sănătate a organismului. Înţepătura poate declanşa boli virale (Encefalită de căpuşe) sau bacteriene, dintre care cea mai frecventă este boala Lyme (Borrelioza)", avertizează DSP Cluj.

În urma muşcăturii de obicei apare o leziune tegumentară caracteristică denumită eritem migrator, care are un aspect iniţial de papulă de culoare roşie şi se extinde în zile sau săptămâni până atinge dimensiunea de minim cinci cm diametru. Leziunea este mare, rotundă, şi deseori cu decolorare centrală parţială. Ea apare la un procent de 60-80% dintre pacienţii muşcaţi de căpuşă.

Persoanele înţepate de căpuşe au ca simptome astenie, febră, cefalee, redoare de ceafă (forma uşoară), amorţeală, erupţii cutanate, dureri musculare, dureri articulare, cu caracter intermitent, palpitaţii, respiraţie dificilă, greaţă şi vărsături.

Cele mai eficiente metode de prevenire a muşcăturilor de căpuşe implică evitarea locurilor cunoscute ca fiind infestate cu aceste insecte periculoase, a interacţiunii directe cu un animal parazitat, îngrijirea vegetaţiei, acţiuni de deratizare, deparazitarea animalelor domestice şi de companie, echiparea corespunzătoare cu haine de culoare deschisă, pantaloni lungi, încălţăminte închisă, pălărie de soare şi examinarea corpului pentru depistarea înţepăturilor.

"Imediat ce se întoarce de la joacă, este recomandat să examinaţi cu atenţie corpul copilului şi să încearcaţi să depistaţi dacă există un parazit pe suprafaţa pielii. Ccăutaţi şi în spatele genunchilor şi al coatelor, al urechilor şi în alte zone ascunse. De asemenea, pe zona în care aţi descoperit căpuşa nu trebuie să aplicaţi alcool, oţet, ulei, benzină, salivă sau altceva. Căpuşa ar putea elimina tot ce conţine direct în fluxul sanguin", precizează reprezentanţii DSP Cluj.

Medicii îi sfătuiesc pe clujenii muşcaţi de căpuşe să consulte de urgenţă un medic şi să nu încerce să înlăture insecta acasă.

Comenteaza