Jumătate dintre români suferă de hipertensiune. Ce spun medicii clujeni

Jumătate dintre români suferă de hipertensiune. Ce spun medicii clujeni
Prevalenţa hipertensiunii arterială, principalul factor de risc al bolilor cardiovasculare şi cauza celui mai ridicat număr de decese, a înregistrat o creştere alarmantă în ultimii ani, în România.

Dacă acum patru ani studiile efectuate în România indicau o prevalenţă a hipertensiunii arteriale de 40,4%, în prezent se înregistrează o creştere de peste 9 procente (49,5%), potrivit celui mai recent studiu al Societăţii Române de Hipertensiune.

În Cluj-Napoca, datele preliminare relevă o prevalență a hipertensiunii arteriale sub media națională: 46,2% - cea mai scăzută, comparativ cu Timișoara (55,6%), București (50,6%), Iași (47,4%). Regiunea Nord-Vest înregistrează o prevalență de 50,7%, situându-se deasupra mediei naționale, la fel ca și regiunile Vest (58,3%), Sud-Vest (53,2%) și București-Ilfov (51,9%).

Pe de altă parte, zonele cu prevalențele cele mai scăzute sunt Centru (47,4%), Sud (46,7%) și Sud-Est (44,3%), arată rezultatele interimare ale SEPHAR III - un studiu realizat de Societatea Română de Hipertensiune.

"Hipertensiunea determină cea mai mare mortalitate cardiovasculară la nivel mondial. Există peste 9,4 milioane de decese cauzate de hipertensiune în întreaga lume. De asemnea, în România 60,2% din decesele prin boli cardiovasculare se datorează acestei afecţiuni.

Din păcate, veştile pe care vi le dăm cu privire la rezultatele noului studiu nu sunt bune, fiindcă prevalenţa hipertensiunii arteriale a crescut în ţara noastră", e explicat Dana Pop, Şeful Secţiei de Cardiologie a Spitalului Clinic de Recuperare Cluj-Napoca.

Raportat la impactul pe care îl are din punct de vedere al afecțiunilor cardiovasculare, hipertensiunea arterială este asociată cu 62% din totalul deceselor înregistrate în țara noastră, care în 2014 s-au ridicat la 254.791.

Dintre factorii care determină apariția hipertensiunii, se estimează că dieta nesănătoasă este asociată cu aproximativ jumătate din cazuri, în timp ce 30% sunt corelate cu un consum crescut de sare, iar circa 20% dintre cazuri, cu un aport scăzut de potasiu, generat de o cantitate mică de legume și fructe în alimentație, potrivit Ligii Mondiale de Hipertensiune.

"Domeniul metabolic are o mare legătură cu cardiologia, tocmai din pricina acestor factori de risc care apar şi după aceea se propagă în cascadă, pentru că multe probleme de sănătate încep de la acest stil de viaţă nesănătos, o alimentaţie nesănătoasă (prea bogată în calorii, în grăsimi saturate, în sare şi prea săracă în potasiu, vitamine sau minerale) care duce la obezitate şi mai departe la hipertensiune, diabet, boli cardiovasculare", a precizat Cornelia Bala, medic primar diabet, nutriţie şi boli metabolice la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj.

Obezitatea, consumul excesiv de alcool, inactivitatea fizică, consumul de tutun sunt de asemenea factori care contribuie la apariția hipertensiunii arteriale. În plus, stresul, dar şi lipsa activităţii fizice sunt alte elemente care determină apariţia acestei afecţiuni, mai spun medicii.

Din nefericire, tot mai mulţi tineri ajung să treacă pragul cabinetelor de cardiologie, spun medicii clujeni. "Din experienţa noastră de zi cu zi, există din ce în ce mai mulţi tineri cu hipertensiune arterială. La această categorie de pacienţi este foarte importantă implementarea unui stil de viaţă sănătos", a declarat Pop.

Comenteaza