Atenție la cântar! Vârsta la care doar câteva kilograme în plus creşte riscul de deces cu o treime

Atenție la cântar! Vârsta la care doar câteva kilograme în plus creşte riscul de deces cu o treime

Rezultatele privind creșterea riscului de deces au fost prezentate la Congresul Societăţii Europene de Cardiologie de la Amsterdam, date care au fost demonstrate de cercetarea internaţională.

Îngrăşarea cu câteva kilograme în plus între 40 şi 50 de ani poate creşte şansele de a muri devreme cu aproape o treime faţă de cele cu o greutate normală. Acest lucru este demonstrat de o cercetare internaţională ale cărei rezultate au fost prezentate la Congresul Societăţii Europene de Cardiologie de la Amsterdam.

„Persoanele cu tensiune arterială, colesterol sau zahăr din sânge puţin crescute şi sunt supraponderale au cu până la 30% mai multe şanse de a muri mai devreme”, a spus Lena Lonnberg de la Spitalul Judeţean Vastmanland, Suedia, conform Mediafax.

Potrivit experţilor, aceste caracteristici sunt cei mai mari factori de risc pentru infarct miocardic sau accident vascular cerebral în următorii 30 de ani. Faptul îngrijorător, potrivit cercetătorilor, este că majoritatea oamenilor nu au niciun simptom şi se simt în general bine.

Studiu pe zeci de mii de oameni

Oamenii de ştiinţă au dorit să verifice dacă persoanele asimptomatice, care suferă de diabet, hipertensiune arterială şi obezitate, aşa-numitul sindrom metabolic, la vârsta mijlocie au mai multe şanse de a muri din cauza bolilor cardiovasculare.

Ei au studiat aproximativ 34.000 de oameni în vârstă de 40 şi de 50 de ani care au participat la un program de screening cardiovascular în Suedia, între 1990 şi 1999. Au măsurat înălţimea, greutatea, tensiunea arterială, colesterolul, glicemia şi circumferinţa taliei şi a şoldurilor.

Participanţii au completat, de asemenea, un chestionar despre obiceiurile stilului de viaţă, orice antecedente de boli cardiovasculare şi diabet şi factori socioeconomici, cum ar fi educaţia.

Au fost apreciaţi ca având sindrom metabolic dacă au avut trei sau mai multe dintre următoarele: o circumferinţă a taliei de 102 cm pentru bărbaţi sau 88 cm pentru femei, colesterol total de 6,1 mmol/L sau mai mare, tensiune arterială sistolica de 130 mmHg sau mai mare şi/sau tensiune arterială diastolică de 85 mmHg sau mai mare şi o glicemie de 5,6 mmol/L sau mai mare.

 

Comenteaza