Angajaţii clujeni din Sănătate şi-au făcut propria asociaţie. Cine a fondat-o şi ce revendicări are

Angajaţii clujeni din Sănătate şi-au făcut propria asociaţie. Cine a fondat-o şi ce revendicări are
Profesioniştii din sistemul sanitar clujean s-au coalizat într-o asociaţie care va milita pentru creşterile salariale ale angajaţilor din sistem.

Instituţiile care se numără printre fondatorii asociaţiei sunt Colegiul Medicilor, Federaţia Sindicală "Sanitas", Ordinul Biologilor, Biochimiştilor şi Chimiştilor din Cluj, Camera Federativă a Medicilor, Asociaţia Medicilor din Colectivităţile de Copii şi Colegiul Medicilor Dentişti.


Principalele nemulţumiri ale profesioniştilor din sistemul sanitar clujean sunt legate de salariile scăzute din sistem; ei au pus la punct un calendar de proteste la care vor participa membrii coaliţei, care debutează în 10 septembrie cu un miting în faţa Ministerului Sănătăţii. Sindicaliştii nu exclud continuarea protestelor în mitinguri organizate şi greve generale.

Preşedintele Sindicatului "Sanitas" Cluj, Ştefan Roman, a declarat, luni, într-o conferinţă de presă, că "s-a umplut paharul în actualul sistem sanitar", iar acesta a început să "se reverse".

"La nivelul României, după revoluţie, niciodată nu a fost înfiinţată o astfel de coaliţie a specialiştilor din sănătate, care să se implice şi să se sprijine reciproc în acţiunile pe care le întreprind pentru bunul mers al sistemului sanitar. Aşa nu se mai poate în actuala situaţie din sistem, s-a umplut paharul şi se revarsă. De aceea s-a considerat că este nevoie, la Cluj, de înfiinţarea Coaliţiei Profesioniştilor din Sănătate, care să susţină împreună revendicările comune şi specifice anumitor profesii care fac parte din coaliţie, la nivel judeţean şi naţional", a spus Roman.

La rândul său, preşedintele Colegiului Medicilor Cluj, Aurel Bizo, a declarat, în aceeaşi conferinţă de presă, că medicii sunt nevoiţi să iasă în stradă, pentru că numai aşa se pot rezolva problemele din sistemul sanitar.

"Ne cerem scuze pentru acţiunile în forţă care vor urma şi care vor avea consecinţe negative vis-a-vis de asistenţa medicală. Trebuie să ieşim în stradă, pentru că vedem că aşa e moda, că decidenţii şi conducătorii politici ai statului aşa înţeleg că totul se desfăşoară în stradă. Aşa se rezolvă şi Roşia Montană şi problema câinilor maidanezi. Noi cerem şase la sută din PIB, excluderea medicilor din sistemul bugetar, creşterea veniturilor medicilor, a salariilor medicilor rezidenţi, vrem să oprim exodul medicilor în străinătate", a subliniat Bizo.

Din Coaliţia Profesioniştilor din Sănătate Cluj fac parte Colegiul Medicilor, Sindicatul "Sanitas", Ordinul Biologilor, Biochimiştilor şi Chimiştilor, Camera Federativă a Medicilor, Societatea Medicilor din colectivele de copii şi tineri, Colegiul Farmaciştilor, Colegiul Medicilor Dentişti, Colegiul Psihologilor.

 

Comenteaza