Atenție, a început sezonul căpușelor! Cum ne protejăm

Atenție, a început sezonul căpușelor! Cum ne protejăm

Odată cu sosirea căldurii în vegetaţie au început să apară căpuşele. Sezonul de activitate intensă a căpuşelor este în lunile mai-iunie, perioadă în care crește riscul de a fi mușcați de aceste insecte parazite.

Odată cu venirea căldurii și deschiderea sezonului de iarbă verde, încep să apară şi persoane care apelează la medic pentru îndepărtarea dăuntorului şi pentru tratament împotriva unei posibile boli Lyme, afecţiune infecţioasă care se transmite la om prin muşcătură de căpuşă. 

Pentru a evita să fim muşcaţi de căpuşe, trebuie să fim atenți la îmbrăcăminte. Dacă ieșim în zone împădurite sau cu iarbă, ar fi indicat să ne protejăm picioarele cu şoseste, încălţăminte adecvată şi pantaloni lungi, iar dacă vrem să ne întindem pe iarbă, ideal ar fi să purtăm şi bluze cu mânecă lungă.

Medicii spun că majoritatea muşcăturilor sunt inofensive şi nu determină apariţia unor probleme grave de sănătate, ci mai degrabă un disconfort local. Căpuşele care încă nu s-au ataşat de organismul gazdei (şi nu s-au hrănit) se pot îndepărta foarte uşor, fără să existe riscul unor complicaţii. Cu cât căpuşa este înlăturată mai repede, cu atât riscul de transmitere a unor boli scade. Căpuşele sunt vectori pentru boli precum Lyme, tularemie, babesioza, febra de Colorado. Cea mai cunoscută este Lyme, supranumită şi „boala cu 1000 de feţe" din pricina faptului că afectând întregul organism, simptomele şi semnele ei mimează pe cele ale altor boli, iar reacţia individuală faţă de agentul patogen este foarte diferită de la om la om.

Ce trebuie să ştiţi:

1. Riscul de a fi mușcat de căpușe crește în zilele mai călduroase, atât din cauza faptului că acestea devin mai agresive la temperaturi ridicate, cât și din cauza stilului sumar de îmbrăcăminte vara. 

2. După activităţi în aer liber în zone populate de coloniile de căpuşe, precum spaţiile verzi, tufişuri, pe sub arbori, verificați-vă imediat pielea pentru a detecta cât mai rapid o eventuală insectă. În  caz că ați fost mușcat, nu o tamponați cu alcool sau alte substanțe, ci îndepărtați căpușa cât mai repede, în întregime.

3. Dacă aţi extras o căpuşă trebuie să consultaţi imediat un medic, mai ales dacă apar modificări la nivelul muşcăturii sau în alte zone la nivelul pielii și să fim atenți la simptomele variate ale asa-numitei „gripe de vară", însoţită de dureri musculare, transpiraţii sau nas înfundat.

4. Căpuşa adultă este vizibilă pe piele, mai dificil în zonele piloase, dar nimfele sunt foarte greu de observat şi apar ca un punct negru cât un vârf de ac.

Comenteaza