Au fost demarate procedurile de achizitie pentru medicamente oncologice și antibiotice

Au fost demarate procedurile de achizitie pentru medicamente oncologice și antibiotice
La estimarea cantitătilor necesare s-a tinut cont de consumul comunicat de Casa Natională de Asigurări de Sănătate pe fiecare moleculă în parte, concentratie și formă farmaceutică.

Potrivit unui comunicat transmis joi de MS, în cazul antibioticelor, lista propusă spre achizitionare cuprinde 24 de molecule, sub toate formele. În cazul medicamentelor oncologice, ministerul va achizitiona prin procedură centralizată 12 molecule, dintre cele mai utilizate în tratamentul pacientilor oncologici, relatează Agerpres.

La estimarea cantitătilor necesare s-a tinut cont de consumul comunicat de Casa Natională de Asigurări de Sănătate pe fiecare moleculă în parte, concentrație și formă farmaceutică.

Pentru antibiotice, valoarea totală estimată a achiziției este între 122.130.263,52 de lei fără TVA și 161.498167,74 de lei fără TVA iar în cazul medicamentelor oncologice, valoarea totală estimată este cuprinsă între 714.200.791 lei fără TVA și 872.914.240 de lei fără TVA.

"Achizițiile publice centralizate demarate la nivelul Ministerului Sănătății pe parcursul ultimelor luni asigură economii la buget, precum și calitatea produselor, transparență și evitarea posibilelor fraude și/sau discontinuități în aprovizionarea cu medicamente" a declarat ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, conform sursei citate.

Achizițiile publice centralizate de până acum au generat economii medii cuprinse între 25% și 28%, iar economiile astfel realizate la nivelul unităților sanitare vor putea fi îndreptate către creșterea calității actului medical.

În fiecare an, fiecare unitate sanitară organizează sute de proceduri de achiziții pentru cantități mai mari sau mai mici de medicamente. Problemele de capacitate administrativă cu care multe unități sanitare se confruntă și cantitățile relativ mici de medicamente care sunt achiziționate sunt motivele pentru rezultate suboptimale în cheltuirea banului public, se arată în comunicatul MS.

 

 

 

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte ZCJ.RO pe FACEBOOK şi pe Instagram

loading...
Comenteaza