Beneficiile cafelei. De ce e sănătos să bem

Beneficiile cafelei. De ce e sănătos să bem
| Foto: Taddeus - Depositphotos.com

Beneficiile pentru sănatate ale cafelei sunt variate, de la reducerea riscului de accident vascular cerebral și boli cognitive până la pierderea în greutate.

Iată câteva motive pentru a adăuga două sau trei căni la rutina ta zilnică:

  • Niveluri de energie sporite
  • Reducerea grăsimii corporale
  • Activitate fizică crescută
  • Risc redus de diabet de tip 2
  • Risc redus de boli hepatice
  • Risc redus de Alzheimer
  • Risc redus de Parkinson
  • Sănatate sporită a inimii
  • Sănătate îmbunătățită a spermei
  • piele mai bună
  • Îmbunătățește nivelul de energie

Cafeaua este bogată în cofeină stimulatoare. Cofeina vă poate crește nivelul de energie atunci când este luată moderat, deoarece vă crește rata metabolică și eliberarea de adrenalină, hormonul din creier responsabil pentru eliberarea de energie, spune Daniel Boyer, cercetator la Institutul Farr din West Des Moines. Poți încerca noi sortimente de cafea boabe pe care să le testezi și care să te ajute să obtții aroma dorită.

De asemenea, actionează împotriva oboselii prin afectarea temporară a acțiunii adenozinei, un stimulent al sistemului nervos central care scade activitatea neuronilor, făcându-vă să vă simțiti obosit, adaugă dr. Boyer. Cafeaua cu cofeina stimulează, de asemenea, dopamina, substanța chimică a creierului tău pentru a te simți bine. Da, efectele secundare ale consumului de cafea pot include un risc crescut de fericire.

Reduce grăsimea corporală și promovează o greutate sănătoasă

Cofeina poate promova, de asemenea, o greutate sanătoasă, reducând riscul apariției anumitor afecțiuni legate de a fi supraponderal, cum ar fi problemele cardiace, susținând sănătatea intestinală și modificând stocarea grăsimilor, ceea ce este legat de gestionarea greutății, spune dr. Boyer. Și dovezile sunt de acord. 

Într-o analiză din 2019, cercetătorii au descoperit că un nivel mai ridicat de consum de cafea a fost asociat cu un nivel mai scăzut de grăsime corporală, în special la bărbați. Cercetări ulterioare din 2020 arată un efect similar la femei.

Crește activitatea fizică

Cercetatorii dintr-un studiu din 2018 au legat consumul de cafea de creșterea activității fizice. Ei au descoperit că femeile băutoare de cafea care consumau una până la două căni de cafea zilnic au avut cu 17% mai multe șanse de a îndeplini nivelurile de activitate fizică recomandate decât cele care au băut mai puțin.

Scade riscul de diabet de tip 2

Diabetul de tip 2 este o afecțiune cronică care afectează modul în care organismul folosește zahărul. Când zahărul din sange rămâne ridicat, poate duce la probleme de sănătate potențial grave. Consumul de cafea poate ajuta la reducerea riscului de a dezvolta aceasta afecțiune.

O analiză din 2018 a constatat că riscul de a dezvolta diabet de tip 2 scade atunci când se compară un grup de indivizi cu un consum mare de cafea (mediană 5 căni pe zi) cu un grup cu un consum redus (mediană 0 căni pe zi), și acest lucru este valabil dacă aceasta are sau nu cofeină. Acest efect se poate datora faptului că produsul cafea protejeaza funcția celulelor beta din pancreas, care produce insulina care reglează nivelul zahărului din sânge. Cafeaua conține și magneziu, care ajută organismul să descompună zahărul.

Comenteaza