BOABELE LONGEVITĂŢII: bune la MENSTRUAŢIE, reglează COLESTEROLUL, susţin MEMORIA, întăresc OASELE

BOABELE LONGEVITĂŢII: bune la MENSTRUAŢIE, reglează COLESTEROLUL, susţin MEMORIA, întăresc OASELE
Cultivată şi consumată încă de acum 13000 de ani, această plantă leguminoasă joacă un rol deosebit de important în alimentaţia popoarelor din Asia, dar şi în cea a vegetarienilor. Bogată în substanţe nutritive, este saţioasă şi, mai ales, benefică organismului.

Lintea este o plantă leguminoasă ale cărei seminţe se găsesc în păstăi, exact ca cele ale fasolei sau păstăilor, este o plantă originară din Orientul Apropiat şi este una dintre cele mai vechi legume cultivate alături de grâu, orz, mazăre şi in.

Sursă bogată de vitamine

Lintea a devenit în ultimii ani un aliment popular în rândul vegetarienilor datorită faptului că este bogată în proteine şi săracă în grăsimi. Este o legumă uşor de digerat, bogată în vitaminele A, C, E, K şi cele din grupul B (B1, B2, B3, B5, B6 şi B9), minerale, fibre, carbohidraţi, acizi graşi Omega 3 şi Omega 6 şi aminoacizi.

Normalizează nivelul de colesterol

Lintea reprezintă o sursă bogată şi importantă de antioxidanţi care apără şi fortifică organismul, mai ales în cazul instalării afecţiunilor cardiovasculare. Fiind bogată în fibre, lintea normalizează nivelul de colesterol din sânge, încetineşte asimilarea glucozei din alimente şi combate constipaţia.

Ajută memoria

Conţinutul ridicat de fibre, vitamine, minerale, antioxidanţi şi fier menţin organismul tânăr şi sănătos şi îl ajută să treacă cu bine peste momentele de oboseală şi stres. În plus, s-a demonstrat ştiinţific că lintea, prin proprietăţile sale, ajută la dezvoltarea memoriei şi la creşterea capacităţii de atenţie şi memorare.

Întărește sistemul imunitar și osos

Lintea este o sursă excelentă de minerale, dintre care menţionăm fosforul, fierul, zincul şi magneziul. Aceste minerale au rolul de a menţine sănătos sistemul osos, de a regenera ţesuturile şi de a forma globulele roşii în sânge. În plus, zincul şi magneziul din conţinutul de linte întăresc sistemul imunitar şi grăbesc vindecarea rănilor.

În plus, previne tulburările digestive, creşte rezistenţa fizică la efort, reprezintă o sursă de energie pentru organism, combate insomnia, este recomandată în tratamentul post-operatoriu, combate anemia, încetineşte progresia bolii Alzheimer.

Datorită conţinutului ridicat de fier, lintea este recomandată în special femeilor aflate la menstruaţie care sunt expuse riscului de deficit de fier. În plus, lintea este unul dintre cele mai bune alimente ce trebuie să facă parte din meniul unei femei însărcinate sau a unei mămici care alăptează.

Pe piaţă găsim linte verde, roşie, portocalie, maronie sau blondă. Însă cele mai populare sortimente de linte sunt lintea verde şi cea roşie, întrucât sunt singurele care îşi păstrează cel mai bine proprietăţile în urma fierberii. Lintea are un gust fin de nucă şi se găteşte foarte repede (20-30 minute).

Spălaţi foarte bine lintea cu apă rece înainte de a o pune la fiert. O puteţi lăsa la înmuiat chiar şi peste noapte, fapt ce va duce la reducerea timpului destinat preparării ei. Pentru a fierbe lintea, utilizaţi trei ceşti de lichid pentru fiecare ceaşcă de linte.

E important să ştiţi că lintea verde fierbe mai greu (datorită conţinutului mult mai ridicat de fibre) şi aveţi nevoie de 30 de minute, pe când cea roşie este gata în doar 20 de minute.

Lintea este delicioasă de adăugat în salate după ce a fost fiartă, în combinaţii cu ardei sau gogoșari, ulei de măsline şi condimente. La fel de bună este la gust şi dacă o consumaţi alături de orez sau dacă vă hotărâţi să faceţi o supă de linte.

Sursa: bioaddict.ro

Comenteaza