Cardul de sănătate ar putea deveni obligatoriu și pentru urgențe. Ce presupune prevederea CNAS

Cardul de sănătate ar putea deveni obligatoriu și pentru urgențe. Ce presupune prevederea CNAS
La început de 2016, Casa Națională de Asigurări de Sănătate a anunțat că analizează posibilitatea utilizarii cardului de sănatate pentru validarea serviciului și în cazul urgențelor.

Potrivit șefului CNAS, prevederea s-ar adresa tuturor pacienților, cu excepția celor în stare foarte gravă sau în comă. În plus, cardul ar urma să poate fi utilizat la externare. "Casa Națională de Asigurări de Sănătate analizeaza cu specialiștii posibilitatea utilizarii cardului de sănătate și pentru asigurații care ajung la spital ca urgență medicală. Atenție, nu vorbim de asiguratul cu politraumatism, de cel în comă sau în stare foarte gravă, adica la urgență majora de cod roșu. Vorbim de acele urgente mai mici, cum ar fi o durere de spate, de stomac sau de bilă", a explicat presedintele CNAS.

Până acum, cardul de sănătate a fost folosit și de pacienții care ajungeau la camera de primiri urgențe și care necesitau internare. Adela Golea, medical șef UPU-SMURD, a explicat pentru Ziua de Cluj care sunt procedurile actuale de urgență și ce ar putea însemna implementarea prevederilor analizate de structurile naționale din sănătate. „Utilizarea cardului se face la externare (UPU nu face internări, ci numai secțiile cu paturi), deci pacienții pot fi asistați în UPU fara restricții pentru urgențele cod roșu sau galben, care frecvent necesită internare (politrauma, coma, infarctul, accidentul vascular, etc )", explică medicul clujean. În momentul de față, respectând codul deontologic al medicilor care spune că nu ești condiționat de asigurare atunci când este vorba despre supraviețuire, urgențele trebuie asistate indiferent dacă există card. Pe de altă parte, internarea și externarea vin cu alte prevederi - spitalizarea introduce cardul la externare, atunci când se valideaza biletul de externare și rețeta pacientului. În plus, urgențele minore  cum sunt durerea de gât sau de spate ar putea fi tratate și la cabinetele medicilor de familie, context în care ar fi fost oricum necesar cardul de sănătate.

"Orice masură trebuie sa fie adaptată structurii sistemului și necesităților populației, respectând raportul cost - beneficiu, dar fără efecte secundare majore: nu mai vin în urgență că nu au card de sănătate și solicită ambulanța când devin urgență cod roșu/galben, ceea ce va crește costul/internare, morbiditatea și mortalitatea . Este necesar a aprecia relația cauză-efect", precizează Adela Golea.

La Unitatea de Primiri Urgențe Cluj se prezintă, în medie, 130 de persoane în fiecare zi. Eficientizarea serviciilor oferite în secțiile de primiri urgențe, asediate de cazuri mai mult sau mai puțin grave, ar avea la baza un ansamblu de măsuri medicale care să ducă le prevenirea apariției bolilor. Cu alte cuvinte, vizitele la medicul de familie ar putea decongestiona camerele de urgență. "Nivelul de cultură medicală este deficitar în populație și acesția nu pot aprecia cand sunt sau nu urgență; dacă ar exista o supraveghere in medicina primară (medic de familie) care să sensibilizeze populația la profilaxie și factorii de risc familiali, poate am putea avansa în identificarea situațiilor amenințătoare... altfel acum spasmofilia vine cu echipaj cu medic, iar hemoragia digestivă se prezintă în ambulator, condiții în care riscurile sunt foarte mari", adaugă Adela Golea.

Comenteaza