Cât de departe este România de imunitatea de grup

Cât de departe este România de imunitatea de grup

A fost dat publicității un prim studiu făcut în România despre imunitatea de masă în pandemia de COVID-19.

Primul studiu despre seroprevalența anticorpilor anti-SARS-CoV-2 la donatorii de sânge din România a fost realizat în perioada 8 iulie - 1 septembrie 2020, la Timișoara, și a fost publicat recent în „Clinical Microbiology and Infection”, revista Societății Europene de Microbiologie Clinică și Boli Infecțioase. Studiul a fost coordonat de prof. dr. Tudor Rareș Olariu.

Tinerii și vârstnicii sunt mai predispuși să ia virusul SARS-CoV-2, coronavirusul nu ține cont de sex, de grupa sanguină sau de mediul rural sau urban unde trăiesc. Puțini au avut boala fără să știe și au anticorpi. Acestea sunt concluziile studiului realizat la Timișoara, potrivit Digi24.

La studiu au participat 2.115 subiecți, care au donat sânge la Centrul de Transfuzie din Timișoara. Cercetătorii au vrut să afle dacă aceste persoane au fost infectate cu SARS-CoV-2 și nu au știut, adică au fost asimptomatice. S-a constatat însă că rata de prezență a anticorpilor SARS-CoV-2 în rândul acestora a fost de numai 1,51%. Cele mai multe persoane care prezentau anticorpi au făcut parte din grupele de vârstă 18-29 de ani (2,11 la sută), respectiv 50-65 de ani (2,82 la sută).

În România, numărul cazurilor confirmate cu noul coronavirus a trecut de 700 de mii. Conform ultimelor date comunicate de autorități, 641.288 de pacienți au fost declarați vindecați, iar 17.554 au murit. 

Comenteaza