Cât la sută dintre medicii din România acceptă să se vaccineze anti-COVID

Cât la sută dintre medicii din România acceptă să se vaccineze anti-COVID

România a plătit avansul pentru vaccinul anti-COVID, iar primele doze ar putea ajunge în țară chiar înainte de finalul anului, acestea urmând să fie administrate, începând din ianuarie, cadrelor medicale, categorie de persoane au prioritate la vaccinare.

Medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID, a spus vineri dimineață la Digi24 că o campanie de vaccinare va fi „placa turnantă” în combaterea pandemiei de coronavirus, iar referitor la o anumită reticență din partea unor medici de a se vaccina, medicul militar a răspuns că „dintr-o analiză, vorbim de o rată de acceptare de moment, vizavi de vaccinarea personalului medical, estimată la aproape 70%", ceea ce e "un procent bun”.

„Cu mențiunea că în spitale unde sunt îngrijiți pacienți cu COVID, rata de acceptare crește la peste 90%, iar la medicii de familie rata de acceptare este 80%, iar la asistenții medicali de 82%. Sunt date pe care le analizăm, defalcate pe județe, pe tipuri de unități medicale medicale. Semnalul e unul foarte bun”, a completat dr. Valeriu Gheorghiță.

„Este cumva legitimă și pe bună dreptate reticiența, pentru că nu avem încă niște date pe care să ne uităm care să vină de la aceste agenții. Cred că printr-o informare corectă,  printr-o transmitere corectă a beneficiilor, a riscurilor, vor crește nivelurile de acceptare atât în rândul personalului medical, cât și în rândul populației. Este un demers la nivelul Europei, un demers comun din care România face parte. Campania de comunicare și informare este placa turnantă care va sta la baza succesului acestei campanii de vaccinare, alături de organizarea logistică și partea medicală propriu-zisă”, a subliniat medicul.

 

Comenteaza