Cei mai buni microbiologi din lume îşi dau întâlnire la Cluj

Cei mai buni microbiologi din lume îşi dau întâlnire la Cluj
Circa 200 de cercetători în domeniul microbiologiei celulare din întreaga lume vor participa, în perioada 20-24 august, la al 10-lea Workshop European de Biologie Moleculară a Cianobacteriilor, eveniment științific important găzduit în premieră de România, la Cluj-Napoca.

Workshop-ul, ce reunește practic cei mai buni cercetători din în domeniul biologiei moleculare a cianobacteriilor la nivel mondial, este organizat sub egida Federației Europene a Societăților de Microbiologie (FEMS - Federation of European Microbiological Societes) și Societatea Internațională de Studiu a Fotosintezei (ISPR - International Society of Photosynthesis Research), cu sprijinul Ministerului Educației Naționale, scrie agerpres.ro. 

Potrivit precizărilor făcute vineri de directorul CCB Jibou, Cosmin Sicora, în cadrul unei conferințe de presă, la fiecare trei ani, cercetători de prestigiu din acest domeniu, din Europa și din alte părți ale lumii, se întâlnesc pentru a-și împărtăși cunoștințele, iar anul acesta, Centrul de Cercetări Biologice Jibou a primit onoarea de a organiza, pentru prima dată în Romania, acest important eveniment științific.

"Acest tip de conferințe are ca scop principal difuzarea și schimbul de informație științifică între grupurile de cercetare care lucrează pe un anumit domeniu, respectiv, în cazul nostru, studiul biologiei moleculare a cianobacteriilor - din întreaga lume. Practic, oamenii aceștia se întâlnesc odată la trei ani, se discută linii de cercetare și rezultate obținute și se trasează și se stabilesc colaborări pentru perioada următoare. E foarte important pentru lumea științifică acest congres pentru că astfel se cristalizează cercetarea la nivel internațional în domeniu și se trasează ideile viitoare", a precizat sursa citată.

Acesta a adăugat că, pe lângă aspectul științific, un asemenea eveniment are și un important rol de promovare a țării noastre, cercetarea românească având nevoie de a se face cunoscută pe plan internațional.

Cosmin Sicora și-a exprimat speranța că acest congres va fi unul din cele mai frumoase, plăcute și bine organizate evenimente din cele 10 ediții de până acum.

"Sunt prezenți cei mai buni, cei mai bine cotați cercetători din acest domeniu de pe planetă, dar și tineri cercetători care sunt acum în plină afirmare", a subliniat, în context, Cosmin Sicora.

Printre invitații de renume se numără profesorul Lucas Stahl, de la Academia Olandeză de Științe și profesorul emerit Susan Golden, din SUA, ce a avut contribuții extrem de importante la dezvoltarea acestui domeniu încă din anii '80.

Una din cele mai importante teme ce vor fi discutate la congresul de la Cluj Napoca este cea a transformării energiei solare în energie utilizabilă prin intermediul cianobacteriilor.

Cosmin Sicora a precizat că cianobacteriile, despre care se știe puțin în acest moment, sunt cele mai primitive plante, ce au colonizat uscatul și au dus la formarea stratului de ozon ce protejează Pământul de radiația solară. Aceste micro-organisme rezistă în condiții extreme, precum culmile muntoase sau cele două poluri și sunt capabile de fotosinteză.

Directorul CCB Jibou a adăugat că la evenimentul de la Cluj-Napoca vor ține prelegeri 47 cercetători de la universități de prestigiu, vor fi prezentate 90 postere, iar 21 de tineri cercetători vor beneficia de burse oferite de FEMS și ISPR.

 

Comenteaza