Cele mai frecvente afecțiuni ale unghiilor

Cele mai frecvente afecțiuni ale unghiilor

Unghiile au rolul de a proteja vârfurile degetelor și de a crește capacitatea tactilă a acestora, astfel că îngrijirea lor trebuie să fie prioritară. Totuși, afecțiunile sunt inevitabile și pot apărea în diferite momente.

Fie că vorbim despre ciuperca unghiei sau alte boli, iată care sunt cele mai frecvente afecțiuni ale unghiilor:

  • Leuconichia (pete și linii albastre transversale)

Printre cele mai frecvente afecțiuni ale unghiilor este leuconichia, care se poate manifesta sub diverse forme, de la pete mici albe până la o albire a întregii unghii. Principala cauză a apariției leuconichiei este tulburarea keratinei (proteina din unghie) în momentul formării și creșterii unghiei. 

Printre motivele apariției acestei afecțiuni se numără scrisul la calculator timp de o vreme îndelungată. De asemenea, traumatismele mici, repetate, pot duce la apariția liniilor albastre transversale pe unghii. Alte cauze ale apariției leuconichiei sunt psoriazisul, alopecia areată sau unele afecțiuni genetice.

  • Onicomicoza (ciuperca unghiei)

Ciuperca unghiei (sau onicomicoza) afectează una sau mai multe unghii în același timp. Se manifestă în special la unghiile de la picioare, sub forma unei pete de culoare alb-gălbui sau galben, până la îngroșarea întregii unghii. 

Onicomicoza apare de regulă la persoanele în vârstă sau la pacienții diagnosticați cu diabet zaharat sau insuficiență venoasă. Tratamentul se efectuează în funcție de forma ciupercii și de gravitatea acesteia. În general se administrează antifungice locale, însă cu recomandarea medicului dermatolog.

  • Onicoliza

O altă afecțiune a unghiilor este onicoliza, apărută în special după diferite traumatisme: agresiune excesivă în timpul manichiurii sau pedichiurii, expunere la frig, la umezeală excesivă sau la substanțe chimice extrem de agresive precum detergentul. De asemenea, onicoliza se poate manifesta din cauza unor boli dermatologice precum micoza unghiei sau psoriazisul.

Odată diagnosticată, onicoliza trebuie tratată corespunzător, după un plan întocmit de medicul dermatolog. Totodată, pacientul are datoria de a nu se expune umezelii, frigului sau substanțelor chimice agresive.

  • Melanonichia

Melanonichia determină colorarea unghiei în nuanțe de maro, iar în unele cazuri chiar neagră. Afecțiunea poate fi longitudinală (prezentându-se sub aspectul unei benzi la nivelul aparatului unghial) și difuză. Principala cauză a apariției melanonichiei este creșterea de melanină provocată de melanocitele localizate în matricea unghială.

Afecțiunile sistemice, loviturile, intoxicațiile, unele medicamente sau melanomul subunghial reprezintă factori de risc în cazul melanonichiei. Odată confirmată, boala trebuie tratată pentru a evita complicațiile. Medicul dermatolog va trebui să analizeze în special melanonichia longitudinală pentru a confirma prin intermediul unei biopsii dacă este benignă sau există vreun semne de melanom subunghial.

Unghiile au nevoie de o atenție sporită, în special în urma unor traumatisme care le pot provoca anumite afecțiuni. Un consult la un medic dermatolog va fi necesar încă de la primele modificări ale unghiei pentru a nu se ajunge la complicații nedorite. În plus, trebuie evitate accidentele sau expunerea unghiilor la schimbări bruște de temperatură.

Comenteaza