Cum scapi de „ciuperca unghiei”. Sfaturi pentru tratarea micozei.

Cum scapi de „ciuperca unghiei”. Sfaturi pentru tratarea micozei.

Micoza unghiilor este una dintre cele mai frecvente afecțiuni dermatologice. Dacă nu este tratată la timp unghia se desprinde parțial sau total, ceea ce poate fi foarte dureros.

În pofida credințelor populare, micoza unghiei nu trece de la sine! În spectrul afecţiunilor micotice, incidenţa onicomicozelor se estimează la 20%. Onicomicozele reprezintă un focar permanent de infecţie micotică şi o sursă de răspândire a ei. Acest tip de infecție a unghiilor devine mai frecventă odată cu înaintarea în vârstă, majoritatea persoanelor de peste 70 ani suferind măcar odată de-a lungul timpului de această afecțiune.

Atunci când ciupercile (fungii) invadează unghiile de la mâini sau picioare, acestea devin alb-gălbui, maro sau verde. Ciuperca crește sub sau în unghie, făcând ca placa unghială să se îngroașe și să se sfărâme. În unele cazuri unghia se poate desprinde parțial sau total, ceea ce vă poate provoca durere. 

Simptomele micozei

Unghiile afectate își modifică culoarea, devin albicioase, galben-brune, deformate, se îngroașă, se desprind de vârful degetelor și devin dureroase. Durerea este resimțită în timpul mersului și la atingerea unghiei. Țesuturile din jur se pot inflama și infecta cu bacterii, zona devenind roșie și dureroasă. Specialiștii ne atenționează că micoza are un impact negativ asupra calitătii vieții. Pacienții cu micoza unghiei experimentează adesea efecte psihosociale și fizice negative. Se simt jenați, au dureri sau chiar mobilitatea limitată.

Cauzele apariției micozei

Onicomicoza se datorează infecției cu un dermatofit sau o levură, cunoscute sub numele de “ciuperci” care afectează aparatul unghial. Cei mai frecvenți agenți patogeni ce determină apariția modificărilor patologice ale unghiilor sunt reprezentați de către: dermatofiți, levuri și mucegaiuri. Principalii inimaci ai unei unghii sănătoase sunt umezeala excesivă, căldura, transpirația și igiena deficitară. Cel mai repede se pot infecta unghiile deteriorate. Așadar, dacă porți pantofi prea strâmți sau ai fost pe la munte încălțat necorespunzător ai toate șansele să ajungi la o micoză a unghiilor. 

Cum scapi de „ciuperca unghiei”

Micoza unghiilor nu se vindecă de la sine, este nevoie de tratament! Micoza unghiilor este o afecțiune medicală și este foarte important să vă adresați la un specialist pentru diagnostic timpuriu și un tratament inițiat de la apariția primelor simptome. Atât costurile cât și durata tratamentului se vor reduce dacă veți trata problema cu seriozitate la timp. 

Tratamentul unghiei infectate presupune aplicarea direct pe unghie a unui produs antifungic sub forma de soluție, gel sau cremă, pentru penetrarea straturilor cornoase ale unghiei. Tratamentul poate fi local, oral sau combinat. Indiferent de tipul tratamentului urmat,  există posibilitatea ca o parte dintre pacienți să se confrunte cu reapariția infecției.

Comenteaza