Clujul, vârf de incidență în țară. Șeful DSP Cluj: "Noua tulpină deja circulă. E clar, transmiterea este crescută"

Clujul, vârf de incidență în țară. Șeful DSP Cluj: "Noua tulpină deja circulă. E clar, transmiterea este crescută"

Județul Cluj a revenit în zona roșie COVID, după ce numărul noilor infectări a crescut accelerat în ultima perioadă, iar Cluj-Napoca a trecut de pragul de 5 la mie. 

“Avem la ora actuală 12 cazuri confirmate cu Omicron, din probele trimise pentru secvențiere, ceea ce arată că noua tulpină deja circulă. Este clar, transmiterea este crescută, oamenii s-au și relaxat – ceea ce era de așteptat având în vedere că de doi ani suntem în tensiune. Au avut loc întâlniri, oamenii au lăsat garda jos, plus că avem un procent, totuși, de 39% de nevaccinați, prin urmare avem această creștere ”, a declarat directorul DSP Cluj, dr. Mihai Moisescu, pentru Ziua de Cluj.

În ceea ce privește Cluj-Napoca, Moisescu spune că numărul mare de infectări este explicabil având în vedere dinamismul orașului.

"Este o activitate intensă aici. Să nu uităm că sunt multe facultăți, s-au reluat cursurile - studenții sunt prezenți, e un centru civic dinamic, și asta ne bucură, dar orice înseamnă dinamism în dezvoltarea unei comunități înseamnă și o circulație bogată, contacte nenumărate", a explicat medicul. 

În ceea ce privește situația din spitale, șeful DSP Cluj spune că, deocamdată, creșterea este una lentă, însă un număr mare de cazuri poate veni și cu un număr mare de spitalizări. 

“Momentan, această recrudencență a cazurilor nu se reflectă în cazuistica din spital. Este o creștere și în spital, însă este mult mai lentă. Bineînțeles, asta nu înseamnă că trebuie să ignorăm măsurile. Chiar dacă, din datele de până acum, această variantă pare mai blândă, totuși, fiind numărul mare de cazuri pot apărea multe cazuri care să necesite spitalizare - nu-i indiferent dacă din 100 fac forme care necesită spitalizare 20 sau din 1.000 o să fie 100 și crește presiunea pe spitale”.

Medicul a subliniat că vaccinarea și purtarea măștii sunt esențiale în această perioadă: “Este important să purtăm corect masca, pe nas și gură și să o păstrăm peste tot. De asemenea, recomand să nu uităm să păstrăm distanța fizică de minim 2 m, să folosim săpunul și apa pentru a ne spăla după ce am atins diverse obiecte, tocmai în ideea de a ne dezinfecta și, bineînțeles, să ne vaccinăm pentru a ne proteja pe noi și pe cei din jurul nostru. Vaccinul nu ne protejează să nu ne infectăm, ci să nu facem forme de boală medie sau severă”.

Etichete
Comenteaza