COD ROȘU de CANICULĂ în Cluj. Medicamentele care pot cauza probleme pe timp de căldură
- Scris de Ziua de Cluj
- 16 Iul 2024, 13:57
- Sănătate
- Ascultă știrea
Căldura extremă poate crește pericolul afecțiunilor legate de căldură și poate amplifica și efectele secundare ale unor medicamente comune.
România se află sub un val de căldură intens și persistent, iar persoanele care sunt sub tratament medicamentos trebuie să știe că în astfel de zile unele medicamente ar putea cauza probleme de sănătate.
Astfel, pastilele pentru tensiune arterială care reduc lichidul din sânge pot duce la deshidratare. Beta-blocantele pentru afecțiuni cardiace pot reduce fluxul sanguin la nivelul pielii și vă fac mai puțin conștienți de căldura periculoasă.
Unele antidepresive pot împiedica capacitatea organismului de a se răcori. Aspirina și alte analgezice eliberate fără rețetă scad nivelul lichidelor și al sodiului, ceea ce face mai dificilă confruntarea cu temperaturile ridicate.
În plus, combinația dintre căldură și efectele secundare ale medicamentelor poate duce la stări de amețeală și leșin. Alcoolul crește pericolul, spune farmacistul Bradley Phillips de la Colegiul de Farmacie al Universității din Florida, scrie 360medical.ro.
El recomandă să ne hidratăm și „să nu ne bazăm pe capacitatea corpului de a ne spune că ne este sete”, și să cerem sfatul medicului despre câtă apă ar trebui să beți dacă luați medicamente care cresc deshidratarea.
Unele medicamente – antibiotice, antifungice și medicamente pentru acnee – pot spori sensibilitatea la soare, potrivit Administrației americane pentru Alimente și Medicamente (FDA), provocând erupții cutanate și arsuri solare. Dacă luați astfel de medicamente recomandarea specialiștilor este să stați departe de soare, la umbră sau sub o umbrelă, sau să purtați articole de îmbrăcăminte din țesături care să protejeze împotriva soarelui și cremă de protecție solară, recomandă dr. Mike Ren, medic de familie la Colegiul de medicină Baylor din Houston.
„S-ar putea să luați antibiotice, să nu vă gândiți prea mult la ele, să mergeți la plajă și apoi să vă întoarceți cu arsuri solare grave”, spune medicul.
De asemenea, trebuie avut în vedere că temperaturile crescute pot deteriora medicamente precum insulina, care necesită refrigerare, inhalatoarele pot exploda pe timp de căldură extremă, auto-injectoarele cu epinefrină/adrenalină (epipenul) se pot defecta, în timp ce medicamentele livrate prin poștă se pot, la rîndul lor, deteriora.
Reamintim că aproape întreaga țară, inclusiv județul Cluj, se află, zilele acestea, sub atenționare meteo de caniculă și disconfort termic deosebit de accentuat, cu temperaturi ce pot ajunge până la 42 de grade Celsius (detalii AICI).