Condimentul banal care luptă împotriva maladiei Parkinson

Condimentul banal care luptă împotriva maladiei Parkinson
Este unul dintre cele mai indragite condimente din lume. Pe lângă mireasma pe care o răspândeşte şi pe lângă savoarea oferită diverselor preparate, aduce o mulţime de beneficii pentru sănătate, printre care şi tratarea maladiei Parkinson. Aflați despre ce este vorba.

Scorţişoara, un condiment larg folosit în toată lumea, ar putea sta la baza unei noi terapii împotriva unei boli neurodegenerative - maladia Parkinson. Cercetătorii au descoperit faptul că scorţişoara este sursa unui compus chimic care poate proteja creierul.

Când scorţişoara măcinată este ingerată, celulele ficatului transformă o substanţă existentă în ea în benzoat de sodiu, compus folosit ca medicament în tratarea unor afecţiuni neurologice.

Într-un studiu realizat la Rush University Medical Centre din Chicago, având şoareci pe post de cobai, cercetătorii au observat că produsul conținut de scorțișoară ajunge la nivelul creierului, se oprește și reduce pierderea proteinelor care are grijă de activitatea cerebrală. În plus, benzonatul de sodiu ajută la îmbunătățirea funcțiilor motorii la pacienții cu Parkinson și protejează neuronii.

Maladia Parkinson este o boală neurodegenerativă care afectează celulele nervoase dintr-o regiune a creierului numită substanţa neagră. Degenerarea acestor celule determină o reducere a nivelului dopaminei (un neurotransmiţător), ceea ce duce la apariţia simptomelor specifice bolii: tremurături, încetinirea mişcărilor, rigiditate a membrelor, probleme de mers şi de echilibru. Cauza bolii nu este cunoscută; se crede că joacă un rol atât factorii genetici, cât şi cei legaţi de mediu.

Testele au arătat că scorţişoara de Ceylon este cu atât mai eficientă în tratarea neurodegenerescenţei specifice bolii Parkinson, cu cât este mai pură.

Specialiștii susțin că doar atunci când vor ajunge să cunoască exact cum acționează condimentul vor putea merge până în stadiul dezvoltării unui nou tratament care să ajute pacienții cu Parkinson.

Scorţisoara conţine antioxidanţi care ajută celulele sa nu fie afectate de stresul oxidativ şi de radicalii liberi. Condimentul, pe care îl întâlnim pretutindeni, este, de asemenea, un adjuvant important în lupta împotriva bolilor precum Alzheimerul, cancerul, diabetul sau bolile cardiovasculare.

Comenteaza