"Cu un zâmbet mai aproape de sănătate": Consultații gratuite cu Smilemobil-ul și activități educative derulate de UMF Cluj/ Zeci de localități din județ, fără cabinet stomatologic

"Cu un zâmbet mai aproape de sănătate": Consultații gratuite cu Smilemobil-ul și activități educative derulate de UMF Cluj/ Zeci de localități din județ, fără cabinet stomatologic

Clujul marchează, și în acest an, Ziua Mondială a Sănătății Orale, prin activități de promovare și educare pentru sănătate orală, prin campania "Cu un zâmbet mai aproape de sănătate!" lansată de UMF Cluj.

Ziua Mondială a Sănătății Orale este marcată în fiecare an pe 20 martie, iar cu această ocazie, Institutul Național de Sănătate Publică, derulează campania de promovare a sănătății orale "Cu un zâmbet mai aproape de sănătate!".

Decanul Facultății de Medicină Dentară din cadrul UMF Cluj a subliniat că este pentru prima dată în acest an când aceastei campanii i s-au alăturat "toți partenerii decidenți la nivelul regiunii Cluj".

"Această campanie se desfășoară în fiecare an, însă acest moment este special pentru că am reușit ca de data aceasta, campania să fie derulată de toti partenerii decidenți la nivelul regiunii Cluj. Pe lângă INSP, Universitatea de Medicină și Farmacie Iuliu Hațieganu', prin Facultatea de Medicină Dentară, CAS, DSP, ISJ Cluj, Primăria și Consiliul Județean Cluj, Casa Studenților - a existat o comunicare și cred că acest moment reprezintă un debut al unei colaborări pe care am avut-o și până acuma, dar de data aceasta se va face într-o manieră comună pentru a obține progresul în prevenirea bolilor orale, în păstrarea și obținerea sănătății orale", a declarat dr. Cristian Mihail Dinu, decanul Facultății de Medicină Dentară din cadrul UMF Cluj.

În cadrul campaniei se derulează o serie de activități de promovare a educației pentru sănătate orală în școli și grădinițe, susținute de cadre didactice, medici rezidenți și studenți ai Facultății de Medicină Dentară din cadrul UMF "Iuliu Hațieganu", iar sâmbătă, 23 martie, pe esplanada Cluj Arena, între orele 11:00- 18:00, medicii vor acorda consultații gratuite celor interesați în Smilemobil, un cabinet stomatologic mobil.

"Scopul principal al acestor campanii este de a crea educație, obiceiuri sănătoase și, sigur, putem începe schimbarea de la copii, adolescenți, în care, pe lângă obiceiurile de igienă orală, contactul prietenos cu medicul stomatolog, o permanență în controalele stomatologice create prin educație - de a începe de la grădinițe, școli, cu copii și adolescenți și a le indica obiceiuri sănătoase, pentru că scopul este să prevenim bolile care țin de cavitatea orală", a precizat dr. Cristian Mihail Dinu.

"Am desfășurat aceste activități educative cu materiale traduse în maghiară, franceză, în engleză, le pregătim și pentru traducerea în germană și am acoperit deja 1.777 de elevi și copii, care au fost instruiți. Și pentru că este important să vedem răsunetul a ceea ce am făcut, copiii vor completa un jurnal de igienă care le-a fost înmânat după instructaj și pe care îl vor trimite pe adresa de mail creată pentru acest eveniment, astfel încât noi să utem face un follow-up și să apreciem impactul campaniei. De asemenea, sâmbătă, pe esplanada de la BTarena, așteptăm clujenii pentru a fi instruiți pentru sănătate orală și oferim în parteneriat cu Smilemobilul doctorului Ilea Maximilian, consultații gratuite, în urma cărora pacienții vor pleca cu un diagnostic și recomandari privind zona în care pot efectua tratamentele stomatologice necesare", a explicat dr. Odine Lucaciu, prodecanul Facultății de Medicină Dentară din cadrul UMF Cluj.

Zeci de comunități din Cluj fără medic stomatolog

Casa Județeană de Asigurări de Sănătate are 170 de contracte cu medici stomatologi, din care majoritatea în Cluj-Napoca.

"Din perspectiva Casei de Asigurări, în acest domeniu există o discrepanță între municipiile și orașele din județul Cluj și o mare diferență între urban și rural. Avem 170 de contracte cu medicidentiști, 114 sunt în urban, din care 97 în Cluj-Napoca, iar în rural sunt 56. Sunt 39 de comunități care nu au astfel de medici, o concluzie o reprezintă faptul că factorii decidenți - DSP, CJAS - să ținem cont în politica de contractare, astfel încât să orientăm spre zonele defavorizate, dar, nu în ultimul rând, este implicarea autorităților locale să pună la dispoziție spații, să susțină actul medical, pentru că este foarte important să asigurăm accesul și continuitatea la serviciile medicale", a spus dr. Luminița Chirilă, directorul CAS Cluj.

De asemenea, potrivit directorul CAS Cluj, în acest moment sunt doar 9 furnizori de servicii care fac radiografii dentare, 8 în Cluj-Napoca și unul în Câmpia Turzii. Luminița Chirilă a mai spus că a avut o întâlnire cu reprezentanți ai comunelor pentru a discuta problema spațiilor pentru cabinete de stomatologie.

"I-am rugat să își facă un inventar al spațiilor, să se gândească care ar fi spațiile pe care le-ar putea oferi pentru cabinete și să vedem, împreună cu DSP, dacă corespund autorizărilor la nivelul anului 2024 și să putem să le organizăm".

"Din păcate, există o discrepanță între rural și urban. În Cluj-Napoca, nivelul de acces la servicii medicale pentru copii și adolescenți este net superior celorlalte orașe din județ și cu atât mai mult în zonele rurale, deci, probabil că, în anii următori, focusul va fi pe orașele mici și zonele rurale", a adăugat dr. Cristian Mihail Dinu.

România, pe ultimul loc în UE în ceea ce priveşte sănătatea orală

Potrivit unui raport INSP, 18% dintre români nu au fost la medicul stomatolog în ultimii cinci ani.  

În ceea ce privește afecţiunile orale, cele mai frecvente sunt cariile dentare, bolile parodontale, edentaţia, însă o problemă sunt și cancerele orale. 

"Avem un impact major pe caria dentară, care este, din păcate, 'regina' patologiilor orale, 45% din populația globului este afectată de astfel de patologii. Cu siguranță, toate aceste probleme de educare sunt foarte bine venite pentru că prin acestea putem reduce aceste patologii, să ajungem la obiectivul OMS ca peste 50% dintre copii să fie fără leziuni carioase. Ne referim inclusiv la patologiile maligne, să reducem și acolo prevalența cancerelor orale și de buze. Sănătatea orală este foarte importantă și, în timp ce restul bolilor netransmisibile, precum boile cardiovasculare, pulmonare, diabetul zaharat, afecțiunile neurologice sunt în scădere, patologia orală, în ceea ce privește incidența și prevalența, este încă în creștere", a afirmat dr. Odine Lucaciu.

Tratamente gratuite la Cluj pentru persoanele vulnerabile

Primăria alături de UMF Cluj continuă programul prin care oferim servicii stomatologice gratuite pentru persoanele cu venituri reduse. Prezent la Masa Rotundă organizată de universitate cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătății Orale, primarul Emil Boc a transmis un mesaj în care a amintit de programul prin care persoanele vulnerabile din Cluj pot avea acces la tratamente stomatologice gratuite.

"Valoarea unui eco sistem stă în capacitatea lui de a lucra împreună. Salut ce se întâmplă la Cluj datorită generozității și profesionalismului universității, a Facultății de Medicină Dentară, felicitări pentru echipa pe care o aveți cu Spitalul Județean, pentru parteneriatul cu Primăria în vederea asigurării programului de stomatologie gratuită pentru persoanele cu venituri reduse. Nici nu vă dați seama cât de mare impactul pe care îl are acest program pentru comunitatea noastră!", a spus Emil Boc.

Potrivit primarului, anul acesta au fost depuse 41 cereri, iar din septembrie 2021 și până în prezent, 245 persoane au lucrările stomatologice finalizate sau în curs de finalizare. Pentru înscriere și mai multe informații despre programul primăriei pentru servicii stomatologice gratuite, contactați DASM - Direcția de Asistență Socială și Medicală a Primăriei Cluj-Napoca.

Campania "Cu un zâmbet mai aproape de sănătate!", coordonată la nivel național de INSP, este derulată la Cluj de Facultatea de Medicină Dentară din cadrul Universității de Medicină și Farmacie 'Iuliu Hațieganu' din Cluj-Napoca, în parteneriat cu Centrul Regional de Sănătate Publică Cluj și în colaborare cu Direcţia de Sănătate Publică a judeţului, cu Inspectoratul Școlar General Cluj, Primăria Cluj-Napoca şi Consiliul Local Cluj-Napoca, Consiliul Județean Cluj, Casa de Cultură a Studenților și Smilemobilul.

Comenteaza