Cum acționăm dacă descoperim că am fost mușcați de căpuşe

Cum acționăm dacă descoperim că am fost mușcați de căpuşe

Cum trebuie să acționăm în cazul în care descoperim că am fost mușcați de o căpușă și care sunt măsurile preventive pentru a evita o mușcătura de căpușă dacă frecventăm zone de agrement, cu iarbă, în care ar putea exista acest risc.

"Căpușa este o denivelare la nivelul tegumentului care seamănă cu un mic păianjen. De fapt, se vede o mică pată neagră denivelată. De aceea, este foarte important ca în fiecare seară, după ce am frecventat o zonă cu iarbă sau de agrement, să facem un duș și atunci să ne căutăm de aceste căpușe care pot fi prinse de tegumentul nostru. Pentru că dacă ele stau mai puțin de 24 de ore, nu apucă să elimine agenții patogeni cu care pot fi încărcate. Pot fi încărcate cu bacterii, cu paraziți, cu virusuri, producând boli destul de grave", a declarat medicul Virgil Musta la Digi24

Dacă am descoperit această mică denivelare, adică o căpuşă pe piele există și varianta în care putem acţiona pentru îndepărtarea ei acasă, înainte de a ajunge la medic. 

"Putem și noi să o scoatem, acasă. Nu e foarte greu de scos – se îmbibă un tifon în alcool, se ține 3-4 minute deasupra căpușei, ca să se relaxeze acele picioare cu care se fixează, după care se extrage ușor căpușă urmărindu-se dacă a mai rămas sau nu capul. Dacă a mai rămas capul este recomandat ca a doua zi să te prezinți la un serviciu chirugical care să-ți extragă și această parte a căpușei", a precizat Musta. 

În România este o lipsă de organizare în sistemul medical în ceea ce priveşte intervenţiile pentru îndepărtarea căpuşelor. Unii părinţi care ajung la medic spun că prima vizită a fost la infecționist, infecționistul i-a trimis la chirurgie, iar de-acolo înapoi la infecționist. Virgil Musta spune că în alte țări există centre de căpușe, unde se rezolvă totul în același loc.

Și la noi ar putea să fie același lucru, doar că la noi se consideră că extragerea este parte chirurgicală și atunci se rezolvă la chirurgie, după care medicul infecționist recomandă terapia preventivă pentru căpușe. E o problemă de organizare, de fapt.

Pentru a preveni interacţiunea cu căpuşele medicul îi sfătuieşte pe părinţi şi copii ca înainte de a merge în zonele cu risc să se asigure că au o âmbrăcăminte adecvată: pantaloni lungi și cămașă cu mânecă lungă. 

Referior la boala Lyme Virgil Musta spune că doar o parte din căpușe sunt parazitate sau infectate de această bacterie care, de cele mai multe ori, chiar dacă nu ai scos căpușa în timp util, în primele 24 până la 72 de ore și căpușa este infectată, boala se autolimitează. "Organismul are mecanisme de a o limită. În peste 80% dintre cazuri, dacă sunt tratate sau se administrează tratamentul preventiv imediat după ce a fost descoperită căpușa, această boală nu se dezvoltă. E doar un număr mic de cazuri în care evoluează cu formă cronică, cu manfiestări la nivelul inimii, sistemului nervos, articulațiilor, unde boala poate fi mai severă. Din fericire, foarte rar sunt cazuri mortale", a adăugat medicul. 

Comenteaza