Cum poți schimba tipul de vaccin anti-COVID după ce te-ai programat?

Cum poți schimba tipul de vaccin anti-COVID după ce te-ai programat?

Medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare împotriva COVID-19 a explicat cum pot cei programați la vaccinare să renunțe la un anumit tip de vaccin și să aleagă altul.

Președintele CNCAV Valeriu Gheorghiță a explicat că oricând există posibilitatea de editare a unei programări și de a selecta un alt loc de programare, într-un alt centru, în cazul în care cineva dorește să fie vaccinat cu alt ser decât cel pentru care și-a făcut inițial programarea.

"Pe centrele de vaccinare existente nu se menționează tipul de vaccin, însă în funcție de data celei de-a doua doze, de data rapelului, putem intui ce tip de vaccin există în acel centru. Din acest punct de vedere, cu cel puțin 24 de ore față de momentul în care o persoană este programată la doza unu, se poate schimba opțiunea, ținând cont că în majoritatea centrelor de vaccinare unde avem vaccinuri de la Pfizer și Moderna nu mai sunt locuri disponibile", a spus Gheorghiță în conferința susținută marți la Palatul Victoria.

Medicul a precizat că chiar dacă în urma administrării serului de la AstraZeneca există o rată mai crescută de reacții adverse raportate, "este important de subliniat că nu sunt mai severe, nu sunt mai grave" față de cele înregistrate administrarea celorlalte vaccinuri, dar că sunt mai frecvent raportate. "Noi facem această analiză pe fiecare tip de vaccin, practic este același tip de reacții adverse, dar sunt mai frecvent raportate. Este un alt tip de vaccin".

Gheorgiță a subliniat că trebuie "să înțelegem că indiferent de tipul de vaccin pe care noi îl avem disponibil și indiferent de procentele de eficacitate, trebuie să înțelegem ce înseamnă această eficacitate. Eficacitatea înseamnă scăderea probabilității de a dezvolta o formă severă (de boală -n.r.). Pentru formele severe, indiferent de tipul de vaccin de care vorbim, protecția este foarte ridicată, de peste 95 sau chiar 100% din anumite studii. De asemenea, avem date care ne certifică scăderea rsicului chiar de infecție asimptomatică și implicit de transmitere. (...) Trebuie să avem grijă când renunțăm la o programare, pentru că până ne reprogramăm, s-ar putea să pierdem locul respectiv, dar persoanele au această libertate de a-și schimba oricând opțiunea, într-un centru de vaccinare", a mai spus președintele CNCAV.

 

Comenteaza