Desert de toamnă. Gomboţi cu prune

Desert de toamnă. Gomboţi cu prune

Găluştele cu prune sau gomboţii cu prune, cum li se spune în Ardeal, sunt desertul ideal de toamnă, mai ales că prepararea lor nu durează foarte mult.

Ingrediente 

1 kg de cartofi
400 g faina + cateva linguri pt modelat
Vreo 20 de prune bistritene bine coapte
3 lg de gris
500 g pesmet
5 lg de zahar + 2 in compozitie
Un praf de sare
Scortisoara
2 oua
1oo ml ulei

Preparare 

Cartofii se fierb in coaja apoi se cojesc si se faramiteaza cu o furculita marunt. Se pun ouale intregi si cele 3 linguri de zahar, scortisoara, sarea si grisul. Se amesteca bine cu o lingura de lemn, apoi se adauga faina si se amesteca iar pana se omogenizeaza bine totul. Se poate amesteca direct cu mana. Compozitia rezultata va fi destul de lipicioasa, e normal sa fie asa. Se lasa la frigider jumatate de ora.

Prunele se spala bine, se crapa la un capat si se scot samburii, se presara cu zahar si scortisoara din belsug si se lasa sa stea cat timp sta si coca la frigider.

Intr-o tigaie se pune cam 100 ml de ulei si se incinge, apoi se pune pesmetul si se lasa la rumenit, dar atentie mare sa nu cumva sa se arda. Cand e rosiatic inchis se adauga si zaharul si se mai lasa 2-3 minute la foc mic. Se ia de pe foc si se lasa la racit.

Se pregatesc doua farfurii intinse cu faina, una va servi la modelarea gombotilor, iar pe ceallata se vor aseza pe masura ce se fac, astfel nu se vor lipi de farfurie (se vor pune departati unul de altul, altfel se lipesc)

Se pune la foc o cratita destul de larga cu apa cat sa dea peste gomboti, se da in clocot.

Intre timp se scoate compozitia din frigider si cu lingura se ia cate o lingura si se pun in palma infainata bine, se formeaza o coca plata iar in mijloc se pune o pruna. Se acopera pruna bine si se modeleaza o forma rotunda, cu ajutorul fainii. Partea asta e mai delicata, dar cu rabdare se face usor. Pe masura ce se fac, se pun gombotii pe farfuria cu faina, departati unul de celalalt sa nu se lipeasca intre ei.

Cand da in clocot apa, se adauga un praf de sare si o lingura de ulei si se pun gombotii unul cate unul cu grija cu ajutorul unei linguri, dar nu prea ingramaditi, sa nu se lipeasca intre ei. Se lasa pana cand incep sa se ridice la suprafata, apoi inca vreo 3-4 minute si se scot apoi cu ajutorul unei palete pe o farfurie.

Cat sunt inca fierbinti se tavalesc prin pesmet bine bine si se asaza pe farfuria de servit.

Comenteaza