E de rău! România, pe locul 1 în UE la numărul de decese din cauze tratabile/ Suntem ultimii din Europa la screeningul pentru cancer și vaccinare

E de rău! România, pe locul 1 în UE la numărul de decese din cauze tratabile/ Suntem ultimii din Europa la screeningul pentru cancer și vaccinare

România are cea mai mare rată din Uniunea Europeană a mortalității din cauze ce pot fi tratate, arată ultimul raport european privind starea sănătății în blocul comunitar.

România are cel mai mare număr de paturi de spital din Europa, reiese din raportul „Health at a Glance: Europe 2024”, însă stă dezastruos la capitole precum prevenție, screening, vaccinare sau la numărul de pacienți care au acces la examinări medicale imagistice de înaltă performanță. De precizat că raportul include date din 2021, care au fost influențate de pandemie. 

Cheltuielile cu sănătatea pe cap de locuitor în România sunt tot cele mai scăzute dintre țările UE, ca și în precedentele ediții ale raportului. 

Confort raportului menționat, 861.702 decese din cauze prevenibile și 399.537 de decese din cauze tratabile s-au înregistrat în anul 2021 la nivelul Uniunii Europene.

Principalele cauze ale deceselor din cauze tratabile, la care România este numărul 1 în UE, sunt bolile cardiace ischemice (21%), cancerul colorectal (14%), cancerul de sân (10%), accidentul vascular cerebral (10%), pneumonia (8%), hipertensiunea (5%) și diabetul (4%).

În ceea ce privește morțile din cauze prevenibile, în 2021 pe locul întâi a fost COVID-19 (24%), urmat de cancerul pulmonar (16%), bolile cardiace ischemice (10%), consumul de alcool (6%), accidentul vascular cerebal (5%), accidente (5%), BPOC – boala pulmonară obstructivă cronică (4%), sinucideri (4%). 

E de rău! România, pe locul 1 în UE la numărul de decese din cauze tratabile/ Suntem ultimii din Europa la screeningul pentru cancer și vaccinare

Stăm rău cu speranța de viață sănătoasă

Speranța de viață la naștere în Uniunea Europeană a atins 81,5 ani în 2023, depășind cu 0,2 ani nivelul dinaintea pandemiei.

Chiar dacă speranța de viață este în creștere și în țara noastră, România are una dintre cele mai reduse speranțe de viață sănătoasă din Uniunea Europeană.

Românii au o medie de 57,8 ani sănătoși, fiind pe locul 22 la acest capitol în Uniunea Europeană, din 27 de țări. 

Același raport arată că peste 40% din populația cu vârsta peste 65 de ani din țările UE suferă de cel puțin două afecțiuni cronice, potrivit raportului.

Afecțiunile care cauzează cel mai mare număr de ani trăiți cu dizabilitate în rândul persoanelor în vârstă din țările UE sunt demența și boala Parkinson, accidentele/căzăturile, diabetul, artrita, depresia și anxietatea, accidentul vascular cerebral și stopul cardiac, cancerul și BPOC (boala pulmonară obstructivă cronică).

România, ultima în UE la acoperirea vaccinală și screeningul pentru unele tipuri de cancer

Țara noastră este în top 3 al țărilor UE în ceea ce privește numărul de paturi de spital raportat la mia de locuitori – o medie de 7,3 paturi, în timp ce media europeană este de 4,7 paturi. În schimb, suntem pe ultimul loc în UE la numărul pacienților care au acces la examinări imagistice de înaltă precizie – CT, RMN și PET/CT. Conform analizei, România este ultima din UE și la capitolele acoperire vaccinală și screening pentru unele tipuri de cancer. Suntem ultimii la numărul de mamografii efectuate femeilor cu vârsta între 50 și 69 de ani și la numărul de persoane cu vârsta între 50 și 74 de ani testate pentru cancer colorectal.

 

Comenteaza