Epidemiolog: "Infecția SARS-CoV-2, o mare 'loterie' în care odată intrat nu știi cu ce te alegi…"/De ce fac COVID cei care au reușit să evite boala până acum

Epidemiolog: "Infecția SARS-CoV-2, o mare 'loterie' în care odată intrat nu știi cu ce te alegi…"/De ce fac COVID cei care au reușit să evite boala până acum

Medicul Emilian Popovici, vicepreședintele Societății Române de Epidemiologie, a explicat de ce se îmbolnăvesc de COVID-19 persoanele care s-au vaccinat și au reușit să evite boala până acum.

Medicul Emilian Popovici, vicepreședintele Societății Române de Epidemiologie, a explicat, pe contul lui de Facebook, de ce se îmbolnăvesc de COVID-19 persoanele care s-au vaccinat și au reușit să evite boala până acum.

"Dragi prieteni, prin ceea ce scriu acum, aici, nu urmăresc să sperii pe nimeni, ci doresc doar să explic și să previn.

Cum vedem în jurul nostru tot mai mulți dintre cei care au evitat infecția timp de mai bine de doi ani și care într-o măsură importantă s-au și vaccinat, ajung să se infecteze în perioada actuală.

De ce se întâmplă așa? Se întâmplă pentru că variantele de SARS-CoV-2 care circulă în prezent sunt extrem de transmisibile.

Astfel dacă variantei Wuhan îi corespundea un R0 de 3 (un infectat confirmat infecta alte 3 persoane in jurul lui), subvariantelor BA 4 și BA 5 le corespunde un R0 de 16 (adică un infectat confirmat infectează alte 16 persoane în jurul lui) și asta cred că explică tot! În fine alte variante circulante ca BA 1 cu un R0 de 8 și BA 2 cu un R0 de 12, completează tabloul prezentat anterior.

Sigur că cele 3 doze de vaccin previn în continuare într-o măsură importantă formele grave de boală, dar dacă vrem să limităm riscul de infecție cu dezvoltarea unei forme ușoare sau chiar medii de boală, atunci trebuie să apelăm la binecunoscutele măsuri, care nu cred că ne încurcă în petrecerea vacanței ci dimpotrivă, ajutându-ne să ne menținem sănătoși ne pot salva concediul", a explicat medicul pe Facebook.

"Infecția SARS CoV 2 este o mare “loterie” în care odată intrat nu știi cu ce te alegi…"

Totodat[, epidemiologul atrage atenția că, pe lângă faza acută, infecția SARS-CoV-2 poate genera sindromul post COVID. Acesta a prezentat principalele grupe de simptome care au fost evidențiate în urma unui studiu efectuat pe mai mult de 300.000 de pacienți în Marea Britanie.

"Simptome cardiopulmonare (scăderea capacității de efort, dispneea, oboseala, disfuncția autonomă, tahicardie, palpitații, dureri toracice și modificări radiologice pulmonare). Al doilea grup de simptome sunt cele reprezentate de cele care țin de activarea generală autoimună și statusul proinflamator și care se materializează în sechele multi organ de nivel mediu, simptome gastrointestinale, simptome dermatologice și febră. Și in fine al treilea sindrom reprezentat de simptomele neurologice și psihiatrice (încețoșarea gândirii, tulburări de comportament, amețeli, slăbirea memoriei, dureri de cap, dureri și oboseală musculară, parestezii). Sunt cele prezentate mai sus motivații temeinice de a evita infecția pe cât posibil ? Pentru cei care conștientizează problema cu siguranță că sunt ! Pentru ceilalți care consideră că infecția SARS CoV 2 e o simplă răceală probabil că nu există. Tot ce am scris mai sus este pentru a-i informa pe cei responsabili vis a vis de propria sănătate și de sănătatea celor din jur ! Restul le știu pe toate atât de bine încât nu au nevoie de știinta nimănui…", a explicat medicul pe Facebook.

Comenteaza