Ești obez? Uite ce riscă copilul tău

Ești obez? Uite ce riscă copilul tău

Un studiu realizat de o echipă de cercetători norvegieni deschide noi abordări pe tema riscurilor de supraponderabilitate în cazul copiii cu părinți obezi.

Copiii părinţilor afectaţi de obezitate prezintă un risc mai mare de a dezvolta aceeaşi problemă la vârsta adultă. Este rezultatul unui studiu realizat de Universitatea din Tromsø.

Cercetarea va fi prezentată la Congresul European pentru Obezitate care va avea loc la Veneţia (Italia), în perioada 12-15 mai 2024. Potrivit echipei norvegiene, riscul de obezitate creşte de şase ori, dacă propriii părinţi erau obezi la aceeaşi vârstă.

Cercetătorii de la Universitatea din Tromsø şi-au efectuat studiul pe un eşantion de aproximativ 2000 de persoane, dintre care au analizat înălţimea şi greutatea, luând, prin urmare, valoarea indicelui de masă corporală (sau IMC) ca referinţă, scrie Mediafax.

Rezultatele au evidenţiat modul în care IMC al părinţilor cu vârsta cuprinsă între 40 şi 59 de ani este strâns legat de valoarea copiilor lor la aceeaşi vârstă.

Mai multe studii au demonstrat modul în care obezitatea la părinţi era legată de un risc mai mare de a dezvolta această patologie la copiii lor în timpul copilăriei. Cercetarea norvegiană pune, de asemenea, în centrul atenţiei vârsta adultă, deschizând noi perspective asupra subiectului.

Un singur părinte care suferă de obezitate poate să tripleze probabilitatea de a acumula exces de greutate la copiii lor comparativ cu cei care au părinţi cu un indice de masă corporală considerat în parametrii greutăţii normale.

Mari Mikkelsen, şeful grupului de cercetători de la Universitatea din Tromsø, explică implicaţiile acestui studiu: „Obezitatea în copilărie poate însoţi, în general, individul până la vârsta adultă timpurie. Lucrările noastre arată că indicele de masă corporală al părinţilor cu vârste cuprinse între 40 şi 50 de ani este strâns legat de cel al copiilor lor de aceeaşi vârstă.

Comenteaza