Focar de rujeolă la Cluj. Ministerul cere campanii de vaccinare în regim de urgenţă

Focar de rujeolă la Cluj. Ministerul cere campanii de vaccinare în regim de urgenţă
În contextul apariţiei unui focar de rujeolă cu 79 de cazuri confirmate în judeţele Bistriţa și Cluj, Ministerul Sănătăţii a cerut tuturor direcţiilor de sănătate publică mobilizarea, în regim de urgenţă, pentru desfășurarea campaniilor de vaccinare.

Specialiştii au constatat că zona afectată este reprezentată de mai multe localităţi din judeţele Bistriţa Năsăud şi Cluj, în care există comunităţi unde copiii nu figurează pe listele medicului de familie, ca urmare, sunt nevaccinaţi. Rujeola, cunoscută şi sub denumirea de pojar, este o boală infecţioasă extrem de contagioasă caracterizată prin febră mare, tuse, secreţii nazale și oculare şi erupţie cutanată.

"Este un focar care a debutat în judeţul Bistriţa, într-o comunitate de romi care se plimbă în altă comunitate din Cluj. O să mai prindă şi alte cazuri la populaţie nevaccinată de etnie română, maghiară sau altele şi sigur o să mai apară ici-colo câte un caz. Ideea este că această comunitate demonstrează încă o dată necesitatea vaccinării", a explicat Mihai Moisescu, director executiv la Direcţia de Sănătate Publică Cluj. 

Medicii clujeni spun că nu s-au mai confruntat cu o epidemie de rujeolă de ani buni de zile. "Mai multe probleme au fost în zona Dej, Beclean, dar câteva cazuri şi în Cluj-Napoca. Şi eu am avut un pacient acum două săptămâni căruia i s-a confirmat diagnosticul şi a fost internat", a explicat Ioan Mureşan, medic de familie.

Ministerul Sănătății face apel la personalul medical din teritoriu implicat în procesul de vaccinare a copiilor și la mediatorii sanitari de a intensifica acțiunile de vaccinare și de recuperare a copiilor nevaccinați. De asemenea, MS solicită părinților să nu refuze vaccinarea și să se prezinte cu copiii la vaccinare.

"Vaccinul conţine trei componente: pentru rujeolă, oreion şi rubeolă. Este gratuit, se găseşte în toată ţara, se face la vârstele de 1, respectiv 5 ani şi asigură protecţie de circa 90%. Mulţi nu au făcut acest vaccin pentru că a fost acum vreo 16 ani o frică de acest vaccin că ar face autism de la el, între timp a trecut vremea, s-au făcut milioane de vaccinuri şi s-a constatat că nu are nicio legătură vaccinul cu autismul, iar autismul este o boală genetică care apare şi la copiii vaccinaţi şi la cei nevaccinaţi", explică Mureşan.

Comenteaza