Grindeanu, despre spitalele CFR: "Nu se desfiinţează nimic, nu vor fi daţi oameni afară şi concediaţi"

Grindeanu, despre spitalele CFR: "Nu se desfiinţează nimic, nu vor fi daţi oameni afară şi concediaţi"

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a declarat luni, despre spitalele CFR, că nu se desfiinţează nimic, nu vor fi daţi oameni afară şi concediaţi.

Desfiinţarea reţelei de spitale CFR ar fi un dezastru, iar pe acest subiect există o lipsă cruntă de dialog din partea ministrului Transporturilor, a declarat, luni, pentru Agerpres, vicepreşedintele Federaţiei Sanitas, Iulian Pope.

"Ministerul Transporturilor a hotărât desfiinţarea reţelei CFR, aşa cum este cunoscută, cele 15 spitale din subordinea Ministerului Transporturilor. Spitale care asigură siguranţa circulaţiei în România şi vorbim de rutier, naval, CFR şi tot ce înseamnă transport în România. De ce suntem aici? Pentru că există o lipsă cruntă de dialog. Adică ministrul Grindeanu (ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu - n. r.) nu s-a întâlnit niciodată cu reprezentanţii colegilor noştri să ne spună în ce condiţii vor fi transferaţi către universităţi, către autorităţi locale. Spitale MApN înţeleg că sunt interesate de aceste instituţii. Colegii mei care lucrează în aceste reţele spun că desfiinţarea acestor spitale ar fi un dezastru. Şi aşa România nu o duce foarte bine la asta. România are nişte angajamente europene, trebuie să facă nişte raportări în ceea ce înseamnă siguranţa transporturilor în România", a spus Pope.

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a explicat luni, la Comarnic, că spitalele CFR nu vor fi desfiinţate, ci transferate, după caz, la autorităţi sau alte structuri, cum ar fi universităţi de profil, punctând că lucrurile vor fi făcute astfel încât actul medical să fie unul de calitate.

"Aşa cum ştiţi, în coordonarea Ministerului Transporturilor se află 15 spitale. Au rămas în coordonarea Ministerului Transporturilor dinainte de '89. (...) N-a spus nimeni că desfiinţează spitale, aşa cum am văzut unele ştiri. Nimeni nu a spus acest lucru, ci că vor fi transferate, după caz, la autorităţi locale. Că e vorba de Consiliul Judeţean, că e vorba de o primărie municipiu reşedinţă, că e vorba de o asociere între cele două, că e vorba de universităţi sau că e vorba, cum e la Bucureşti, de alt minister, Ministerul Apărării, astea sunt soluţiile. Nu desfiinţează nimeni nimic. (...) În momentul când transferi, e cu preluare de atribuţii, adică cei care vor lua aceste spitale - şi să ştiţi că s-a făcut acest proces e foarte înaintat - vor prelua şi acele lucruri care ţin de specificul acelor spitale", a spus Grindeanu.

Acesta consideră că, în anii de după Revoluţie, cele 15 spitale au fost subfinanţate.

"Dincolo de faptul că eu zic că trebuie o separare, să ştiţi că eu cred că în aceşti ani, şi nu doar cred, ştiu în aceşti ani de după Revoluţie acest sistem, cele 15 spitale, cred că a fost subfinanţat. E greu la Ministerul Transporturilor să te ocupi de spitale, trebuie sa te ocupi de altceva la Ministerul Transporturilor. Această subfinanţare până la urmă se vede în actul medical. Cu tot respectul pentru medici, pentru personal, mă refer la dotări şi la toate lucrurile care ţin de de o bună finanţare. Atunci eu cred că e o situaţie win-win în care, dacă se merge la autorităţile locale sau la universităţi de medicină, universităţi de profil şi se obţine o finanţare mult mai bună, lucrurile sunt cât se poate de în regulă. Asta este dorinţa noastră, nu se desfiinţează nimic, nu vor fi daţi oameni afară şi concediaţi", a adăugat ministrul.

Spitalul CFR din Cluj-Napoca va fi preluat de UMF și transformat în clinică universitară

Universitatea de Medicină și Farmacie ”Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca susține inițiativa de înființare a unei rețele naționale de spitale universitare prin preluarea spitalelor aflate în subordinea Ministerului Transporturilor și Infrastructurii.

În luna martie a acestui an, rectorul UMF Cluj, prof. dr. Anca Buzoianu a afirmat că preluarea Spitalului Clinic C.F. din Cluj-Napoca și transformarea lui într-un spital universitar reprezintă o oportunitate importantă pentru universitate și pentru întreaga comunitate din regiunea Transilvaniei.

„Prin transformarea Spitalului Clinic C.F. într-un spital universitar, actul medical va fi perfecționat prin expertiza cadrelor didactice și cercetătorilor din cadrul Universității de Medicină și Farmacie ”Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca. În ceea ce privește colaborarea universității noastre cu acest spital în formarea studenților, acest lucru va fi extins și îmbunătățit. Un număr mult mai mare de studenți vor putea dobândi experiență și abilități practice într-un mediu profesional de înaltă performanță. De asemenea, un astfel de spital universitar ar putea servi ca centru de cercetare medicală, oferind cercetătorilor oportunități de a studia și de a dezvolta noi metode de tratament și tehnologii medicale”, a explicat atunci rectorul Universității de Medicină și Farmacie ”Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca.

Comenteaza