Guvernul României: e greu ca noua tulpină din Covid-19 se dezvolte după vaccin

Guvernul României: e greu ca noua tulpină din Covid-19 se dezvolte după vaccin

Executivul de la București a ținut să vină cu clarificări în legătură cu eficacitatea vaccinurilor odată cu identificarea unei noi tulpini a coronavirusului în Marea Britanie.

“Vaccinurile recent dezvoltate au ca țintă proteina Spike a noului coronavirus, glicoproteină de suprafață a virusului, capabilă să declanșeze un răspuns imun. Aceasta este responsabilă de pătrunderea virusului în celulele umane (implicit, declanșarea infecției), prin legarea la receptori specifici localizați la nivelul tractului respirator și gastrointestinal.

Spike se leagă la acești receptori printr-o regiune denumită domeniu de legare a receptorului. Sistemul imun recunoaște Spike ca fiind străină – similar momentului în care virusul pătrunde în organism și atunci când ea este produsă postvaccinal – și declanșează răspunsul imun în urma căruia se produc anticorpi.

S-a demonstrat că anticorpii produși în urma infecției naturale cu SARS-CoV-2 recunosc multe regiuni ale proteinei de suprafață a virusului (Spike). Într-adevăr, modificarea acestor regiuni din cauza mutațiilor ar putea conduce la scăderea eficienței anticorpilor (produși în urma infecției naturale sau vaccinării).

Dar, pentru ca acest lucru să se realizeze, ar fi necesară acumularea unui număr mare de mutații astfel încât să fie eliminată complet protecția conferită, iar acest fenomen ar dura o perioadă lungă de timp, luând în considerare rata de mutație a virusului.

Pe termen lung, această posibilitate nu poate fi în totalitate exclusă. Cu toate acestea, chiar dacă s-ar întâmpla, nu ar fi necesară reluarea întregului proces de dezvoltare a vaccinurilor, ci doar adaptarea periodică a acestora la tulpinile circulante.

Cel mai bun exemplu îl reprezintă vaccinarea antigripală, pentru care recomandarea tulpinilor ce urmează a fi incluse în vaccin pentru fiecare sezon se schimbă anual, iar vaccinul este produs, testat și administrat într-un interval de doar câteva luni”.

Comenteaza